"Нафтогаз" просить Словаччину розірвати газовий контракт з "Газпромом"

"Нафтогаз" просить Словаччину розірвати контракт з дочкою "Газпрому", який заважає реалізувати "великий реверс газу" в Україну

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу НАКу.

"Запуск «великого реверсу» на даний час заблокований дочірньою компанією російського ВАТ «Газпром» - ТОВ «Газпром Експорт» - на підставі договору зі словацьким оператором, підписаного багато років тому. Тоді російському монополісту вдалося переконати своїх покупців в Європі, що український оператор ГТС не зможе працювати стабільно, і укласти контракт, мотивуючи це забезпеченням надійності поставок російського газу в Євросоюз", - йдеться в повідомленні.

В "Нафтогазі" наголошують, що через такі домовленості Україна приймає газ у "Газпрому" на своєму східному кордоні і віддає його "Газпрому" на західному кордоні не має прямих відносин з європейськими операторами. "Такий стан речей призводить до обмеження реверсних маршрутів і збільшення ціни газу для України", - додають в компанії.

В НАКу додають, що реалізація «великого реверсу» дозволить компаніям застосовувати технологію транспортної мережі ("backhaul"), яка передбачає можливість передачі однакових обсягів газу в обох напрямках. "Такий підхід є стандартом на європейському газовому ринку і закладений в принципи Третього енергопакету – в перелік правил роботи енергетичного ринку ЄС".

А існуючий контракт між Eustream і Газпром Експорт не відповідає вимогам Третього енергопакету і має бути приведений у відповідність із цими вимогами. 

Нагадаємо, існує два варіанти реверсу газу з ЄС через Словаччину. Перший - "малий ревеср" - 10 млрд кубів на рік, другий - "великий реверс" - близько 30 млрд кубів газу. на рік. Саме "Газпром" заважає реалізувати другий варіант газового реверсу.