Світло від ноутбуків та телефонів вночі провокує цукровий діабет та надлишкову вагу, - вчені

Дослідники назвали хвороби, які може викликати освітлення вночі та безпосередньо перед сном

Штучного освітлення уникнути майже не можливо навіть у нічний час: вуличні ліхтарі, автомобільні вогні, телевізори, комп’ютери і смартфони – усе це, вважають вчені, шкодить здоров’ю людини, пише The Daily Mail.

Справа в тому, що штучне освітлення впливає на вироблення мелатоніну – гормону, що накопичується в організмі і вивільняється, коли стемніє. Пік припадає на 2 годину ночі. Мелатонін викликає почуття сонливості.

Фото: www.dailymail.co.uk

Мелатонін виробляється протягом дня, а після того, як до мозку через очі потрапляє сигнал, що стемніло, і день добіг кінця, цей гормон починає вивільнятися. Мелатонін також підтримує кров’яний тиск та рівень цукру в крові.

«Яскраве світло перед сном пригнічує виробіток мелатоніну, а тому може сприяти поганому засипанню та може збити біологічний годинник», - каже професор Джим Хорн, колишній голова відділу дослідження сну в університеті Лафборо.

Порушення сну підвищує ризик серцевих нападів на 50% та інсультів на 15%.

Збільшення ваги

Вчені з Північно-західного університету в Чикаго нещодавно виявили, що вплив світла від комп’ютера чи смартфону вночі може призвести до збільшення ваги. До такого результату, на думку вчених, може призвести навіть заряджання телефону в ліжку.

Справа в тому, що світло стимулює почуття голоду, навіть якщо людина їла кілька годин тому. Однією з причин є те, що телефони випромінюють більше синього світла, що діє як тривожний сигнал для мозку. Хоча ми бачимо світло як біле, воно складається з семи кольорів.

Дослідження показало, що синє світло, яке випромінюють смартфони, стимулює апетит, обманюючи біологічний годинник і сигналізуючи про початок дня, коли треба поповнювати запаси енергії їжею.

«Невелика кількість синього світла не має великого впливу на сон або здоров’я, - зазначає професор Хорн, - але мозок людини більш чутливий до синього, ніж до світла інших кольорів».

Світло може збільшити ризик розвитку раку

Використання гаджетів перед сном навряд чи заподіє якусь шкоду. Однак нещодавні дослідження китайського університету показали, що люди, які працюють вночі, наражають себе на небезпеку раку, зокрема, що стосується жінок, ризик виникнення раку молочної залози збільшується на 17%.

Але небезпечний вплив має лише світло від телефонів чи ноутбуків. Пристрої, що освітлюють більш широку область тіла, наприклад, лампа, не значно збільшує ризик.

Поки не ясно, чому штучне світло в нічний час може мати такий ефект - одна з теорій стверджує, що, порушуючи природний баланс гормонів в організмі, таке світло створює належні умови для ракових клітин. 

Світло робить дітей більш тривожними

Дослідження на тваринах показали, що вплив штучного світла у нічний час може зробити дітей більш тривожними. Дослідження відобразило більше ознак стресу і тривожної поведінки у тих, хто спить зі світлом, ніж у тих, які сплять в темних умовах - можливо, за рахунок збільшення рівня гормонів стресу.

При тому, вчені університету Кюсю в Японії виявили, що світло гірше впливає на виробіток мелатоніну у дітей, ніж у дорослих.

Підвищення ризику цукрового діабету 2 типу

Штучне світло від зарядки смартфонів або планшету біля ліжка не може бути єдиною проблемою. Деякі дослідження показують, світло в інших частинах будинку також є небезпечним для здоров’я.
 
Дослідження показало, що літні люди були набагато більш схильні до розвитку цукрового діабету, якщо протягом 4 годин сиділи при яскравому світлі перед тим, як піти спати.

Причиною такого впливу світла може бути те, що біологічний годинник також відіграє певну роль у контролі рівню цукру в крові.

Світло вночі може стати причиною стресу та поганого настрою протягом дня

Недавні дослідження на тваринах університету штату Огайо виявили, що ті хом’яки, яким протягом ночі неодноразово освітлювали домівки, мали ознаки поганого настрою і депресії. 


Вчені з'ясували, що тваринки мали більш високий рівень у крові фактора некрозу, який зазвичай посилає повідомлення у відповідь на пошкодження або запалення. А постійний вплив цього ферменту в крові був пов'язаний з депресією.

Сонливість у денний час

Вплив синього світла, яке випромінюють смартфони, планшети та ноутбуки, може залишити почуття сонливості протягом наступного дня, навіть якщо ви добре виспалися. Такого висновку дійшли вчені з університету в Японії, де дев'ять осіб піддавалися дії синього світла протягом двох годин перед сном, а деякі спали без будь-якого світла взагалі.

Хоча люди спали достатньо часу, наступного ранку дослідники виявили більшу сонливість серед тих, хто піддавався впливу синього світла. 

Їхній метаболізм був повільнішим, оскільки світло порушувало біологічний годинник.