У Росії хочуть дозволити приватні армії

Партія «Справедлива Росія» 22 жовтня внесла на розгляд до Держдуми законопроект, в разі прийняття якого в Росії можна буде створювати приватні військові компанії

Законопроект регулює процедуру створення приватних військово-охоронних компаній і регламентує їх діяльність, в тому числі порядок застосування зброї і принципи взаємодії з контролюючими органами. Крім того, документ гарантує співробітникам таких організацій соціальний та правовий захист, повідомляє Slon.ru.

Згідно з текстом законопроекту, ліцензію на роботу приватним військовим компаніям видаватиме ФСБ. Фірми, що її отримали, зможуть надавати військові та охоронні послуги державі, іншим компаніям або окремим громадянам, у тому числі іноземним.

До послуг військового характеру документ відносить розмінування будівель і територій, збройний супровід морських суден у разі нападу і «альтернативне врегулювання збройних конфліктів за межами Російської Федерації».

У числі охоронних послуг крім власне охорони людей та будівель вказано супровід колон і конвоїв, беззбройний супровід комерційних суден, а також продаж оглядової та антитерористичної техніки.

В пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що його прийняття дозволить Росії включитися в стабільно зростаючий ринок приватних військових компаній, обсяг якого автори документа оцінюють в $ 350 млрд. За словами творців законопроекту, приватні військові компанії є в 110 країнах світу.

Крім того, депутати вважають, що їх законопроект допоможе вирішити соціальні питання, що виникли у зв'язку з військовою реформою і скороченням загальної чисельності військовослужбовців. У разі вступу документа в силу висококваліфіковані кадри зможуть поступити на службу в приватні компанії, що дозволить уникнути вимивання військових фахівців з Росії.

Ідея легалізації в Росії приватних військових компаній обговорюється вже не в перший раз. Зокрема, влітку глава думського комітету з оборони Франц Клінцевич («Єдина Росія») повідомив про підготовку відповідного законопроекту. За його словами, в розробці документа бере участь Міноборони.