В ЦВК заявляють, що не можуть змінити порядок голосування військових

Центральна виборча комісія не може своїми рішеннями змінювати порядок голосування, зокрема військовослужбовців

Про це на брифінгу в Києві заявив глава Центрвиборчкому Михайло Охендовський,  передає Еспресо.TV з посиланням на «Українську правду».

"ЦВК не має абсолютно ніякої можливості своїми рішеннями змінювати порядок голосування, зокрема військовослужбовців, документи, на підставі яких можуть бути отримані виборчі бюлетені, оскільки це прямо передбачено самим законом про вибори народних депутатів", - сказав Охендовський.

За його словами, відповідні зміни до закону може вносити лише Верховна Рада. Разом з тим, голова ЦВК нагадав, що Рада не зміг прийняти відповідних змін до виборчого законодавства.

" ЦВК ще напередодні ухвалив низку рішень, які суттєво спрощують механізм зміни місця голосування для виборців з Донецької та Луганської областей", - зазначив Охендовський, додавши, що для цього виборцям було достатньо надати лише паспорт громадянина України без додаткових документів, необхідних для інших виборців.

Глава Центрвиборчкому також поінформував, що майже 10 тисяч військовослужбовців скористалися можливістю змінити місце голосування , зокрема, понад 5 тисяч у Донецькій і понад 4 тисячі в Луганській областях.

Нагадаємо, 20 жовтня Верховна Рада не змогла внести зміни до виборчих законів, які б дозволили учасникам АТО проголосувати на парламентських виборах 26 жовтня.

У зв’язку з цим, спікер Ради Олександр Турчинов пообіцяв звернутися до ЦВК з проханням дозволити голосувати військовим, які нині перебувають в зоні АТО.

Зазначимо, дострокові парламентські вибори відбудуться 26 жовтня.