ВООЗ обіцяє сироватку від Еболи для Африки протягом тижнів

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) заявила про готовність протягом найближчих тижнів відправити в Західну Африку нову сироватку, отриману з крові пацієнтів, що перехворіли на Еболу і одужали

Помічник генерального директора ВООЗ Марі-Поль Кіні стверджує, що в ліберійських лабораторіях зібрані зразки антитіл, які допоможуть новим хворим лихоманкою, повідомляє ВВС.

Виступаючи 21 жовтня перед журналістами в Женеві, вона зазначила, що робота по створенню відразу двох потенційних вакцин просувається швидко.

Лихоманка Ебола вже забрала життя більше 4,5 тисяч осіб. Найбільше смертей зареєстровано в Гвінеї, Ліберії та Сьєрра-Леоне.

"Є приклади партнерств, які починають створюватися для того, щоб в трьох країнах з'явилася можливість безпечно витягувати плазму і готувати препарат, який може бути використаний для лікування інфікованих пацієнтів", - заявила доктор Кіні.

"Швидше за все ця робота просувається в Ліберії, де, як ми сподіваємося, протягом найближчих тижнів з'являться можливості для збору крові, і її переробки для подальшого використання", - повідомила помічник генерального директора ВООЗ.

Поки готуються вакцини, основні зусилля в африканських країнах зосереджені на заходах захисту від інфекції

Марі-Поль Кіні заявила, що клінічні випробування вакцин вже розпочаті або заплановані в Європі, США та Африці.

За її словами, якщо вакцини будуть визнані безпечними, то в січні їх можуть почати застосовувати в Західній Африці, використовуючи десятки тисяч доз.

Проте поки невідомо, чи зможуть ліки задовольнити всі вимоги і стати доступними найближчим часом.