Виробництво опію в Афганістані б'є рекорди

Врожаї опійного маку в Афганістані досягли рекордного рівня в 2013 році, незважаючи на всі зусилля Вашингтона по боротьбі з наркобізнесом, сказано в доповіді держдепартаменту США

Сполучені Штати за 13 років витратили 7,6 млрд доларів, намагаючись скоротити посіви опійного маку в Афганістані, нагадує ВВС.

Ці кошти йшли як на організацію боротьби з наркотиками, так і на фінансову допомогу афганським селянам, яких таким чином стимулювали до переходу на іншу сільгосппродукцію.

Незважаючи на це, в 2013 році в Афганістані посадки опійного маку склали 209 тис. гектарів.

За відомостями ООН, вартість цього врожаю становить майже 3 млрд. доларів. Це на 50% вище, ніж в 2012 році.

"На тлі погіршення ситуації з безпекою в багатьох афганських провінціях і низьким рівнем роботи по знищенню макових посадок можна очікувати подальшого зростання виробництва опійного маку в 2014 році", - заявив спеціальний інспектор по проектам реконструкції Афганістану Джон Сопко.

У звіті також наголошується, що в деяких провінціях, таких як Нангахар, які були оголошені зонами, вільними від посадок маку, його знову почали сіяти.

Одна з причин зростання площ опійного маку - технологія риття глибоких колодязів, що стала більш доступною в Афганістані.

За останні 10 років такі колодязі перетворили 200 тисяч гектарів пустельної землі в сільгоспугіддя. Велика частина цих земель використовується під посадки опіумного маку.

За підрахунками фахівців, в Афганістані виробляється близько 80% опію, споживаного в світі.

Доходи від продажу опію йдуть на підкуп чиновників, стимулюють корупцію в Афганістані, підтримують кримінальні угруповання і талібів.

"Наркоторгівля отруює фінансовий сектор Афганістану, підриває легітимність афганської держави. Рекордні обсяги вирощуваного опійного маку ставлять під сумнів ефективність і обґрунтованість зусиль міжнародної коаліції по боротьбі з цим злом", - сказав Джон Сопко.