Європарламент просить владу Росії не чіпати "Меморіал"

Глава Європарламенту Мартін Шульц направив російському уряду листа з проханням не закривати правозахисну організацію «Меморіал»

Конференція голів фракцій Європейського парламенту одноголосно підтримала звернення. У ньому, зокрема, зазначається, що російське товариство «Меморіал» зберігає спадщину Андрія Сахарова і не повинно бути закрите, повідомляє Радіо Свобода.

Верховний суд Росії 13 листопада розгляне позов Мін'юсту РФ з вимогою ліквідувати загальноросійську громадську організацію «Російське історико-просвітницьке, благодійне та правозахисне товариство «Меморіал». Раніше Мосміськсуд визнав законною вимогу прокуратури визнати «Меморіал» іноземним агентом. Правозахисники мають намір звернутися зі скаргою до Конституційного суду, оскільки вважають, що Мін'юст обмежує права громадян на об'єднання.

У 2009 році російські правозахисники - Людмила Алексєєва, Сергій Ковальов та Олег Орлов, що представляють товариство «Меморіал», стали лауреатами премії Європарламенту імені Сахарова «За свободу думки».