Американці порахували, як своєю сланцевою нафтою можуть "втопити" економіку Росії

Навіть при ціні бареля в $57 розробка сланцевої нафти в США залишиться беззбитковою, роком раніше компаніям потрібна була більш висока ціна - $ 70

Такі данні розрахували аналітики IHS, пишуть "Ведомости" з посиланням на FT.

Цифра істотно відрізняється від оцінок російського Міненерго. У випадку падіння цін до $ 80-90 багато проектів, в тому числі в США, стануть нерентабельними, заявив учора міністр енергетики Олександр Новак. 

Через зниження нафтових котирувань собівартість видобутку стала головним питанням для інвесторів. З початку року барель нафти марки Brent подешевшав на 22%, WTI - на 16,8%. Зниження цін не лякає американських нафтовиків. Активність не падає, заявила гендиректор Halliburton Дейв Лезер. Цього року в США було пробурено 18 000 свердловин. 

У сланцевих проектів в США ще великий ресурс для підвищення ефективності проектів, підрахували в Accenture: витрати на видобуток можуть бути скорочені на 40% - наприклад, можна оптимізувати логістику і змінити взаємовідносини з постачальниками. Компанії нарощують ефективність, підтверджує управління енергетичної інформації США. 

Нинішній рівень цін не є стійким, вважає Лезер. Найближчим часом ціни можуть повернутися в оптимальний діапазон в $ 90-110, переконаний Новак. Колишній міністр фінансів Олексій Кудрін прогнозує $ 80-85 протягом п'яти років.

Уряд допускає, що період низьких цін на нафту триватиме деякий час, але готовий до цього, заявив на Національному нафтогазовому форумі віце-прем'єр Аркадій Дворкович. Російський бюджет на 2015 рік зверстаний виходячи з ціни в $ 96. Нафтовики обережніші. «Лукойл» формує бюджет на 2015 рік, виходячи з ціни $ 80-85 за барель, розповів віце-президент компанії Леонід Федун. 

Зниження ціни нафти на $ 10 скорочує доходи російського бюджету на $ 8,5, а експортної виручки нафтовиків - на $ 1,5 за барель, говориться в огляді Sberbank Investment Research (його цитує «Інтерфакс»), але втрати компенсує зміцнення долара на 7 руб.