Експерти розшифрували "чорні скриньки" з літака, що розбився у "Внуково"

Бортові самописці літака Falcon, що зазнав аварії у московському аеропорту Внуково, успішно розшифровані

Про це заявив на прес-конференції перший заступник голови Міждержавного Авіаційного комітету (МАК) Сергій Зайко, передає Еспресо.TV з посиланням на ТАСС.

Він також повідомив, що складена схема авіаподії. 

"Вчора нам були передані бортові реєстратори, і в науково-технічному центрі МАК було проведено успішне копіювання інформації. Проведено попередній аналіз як параметричної інформації, так і звукової. Аналіз є попереднім, зараз ніяких висновків ми не робимо", - сказав він.

Керівник комісії з розслідування авіаподій МАК Олексій Морозов повідомив, що при видачі дозволу на зліт Falcon смуга була вільна. Літак вів диспетчер-стажер під керівництвом диспетчера-інструктора. 

За даними відомства, після підтвердження дозволу екіпажу літака на зліт ніяких переговорів із диспетчерами не зафіксовано. Усі системи літака були справні і працювали аж до зіткнення. 

У МАК повідомили також, що екіпаж Falcon побачив снігоприбирача на смузі безпосередньо перед зльотом. 

"Через 14 секунд після початку руху літака екіпаж побачив предмет, який був ідентифікований як машина, яка перетинає дорогу", - сказав Морозов, підкресливши, що екіпаж це бачив, і літак продовжив рух. "Ще через приблизно 14 секунд відбулося зіткнення літака з снігоочисником. Екіпаж побачив снігоочисник безпосередньо перед зіткненням", - сказав Морозов. 

Зіткнення снігоприбиральної машини і літака сталося на перетині смуг - так званій хрестовині. Falcon вже був у повітрі, його швидкість становила майже 250 км / год.

Комітет не буде найближчим часом публікувати переговори пілотів Falcon з диспетчером.

Нагадаємо, 20 жовтня у московському аеропорту "Внуково-3" при зльоті літак Falcon 50 зіткнувся зі снігоприбиральною машиною: всі четверо людей на борту - три члени екіпажу і пасажир, президент французької групи компанії Total Крістоф де Маржері, - загинули.

СКР висунув кілька версій, чому сталася авіакатастрофа у "Внуково":пріоритетними вважаються помилка диспетчерів і дії снігоприбирача, також крах міг статися через помилку пілотів чи погані погодні умови. Керівником слідчої бригади щодо авіакатастрофи в московському аеропорту Внуково призначений старший слідчий з особливо важливих справ Михайло Гуревич, який свого часу займався з'ясуванням обставин катастрофи під Смоленськом Ту-154, на якому летів президент Польщі Лех Качиньський.

Крім Росії, розслідуванням авіакатастрофи під "Внуково" зайнялася Франція - всі четверо загиблих є громадянами цієї країни. Розслідування ведеться за статтею "Ненавмисне вбивство".

Компанію Total тимчасово очолять два керівники.

Наразі у цій справі затримано чотирьох працівників аеропорту "Внуково", яких допитують як підозрюваних. Крім того, суд взяв під арешт водія-п'яницю, що спричинив аварію в московському аеропорту "Внуково".

Гендиректор московського аеропорту "Внуково" Андрій Дьяков і його заступник Сергій Солнцев покинули свої пости після аварії літака президента нафтового концерну Total Крістофа де Маржері.