Глава "Роснафти" вважає, що росіяни заживуть краще, якщо йому дадуть $44 млрд з нафтової "заначки" країни

Глава «Роснефти» Ігор Сєчін вважає, що виділення нафтової компанії 2 трлн руб. з Фонду національного добробуту може позитивно позначитися на суверенному рейтингу Росії

"Як я вже говорив, виділення коштів дасть мультиплікативний ефект для всієї економіки країни", - заявив він, передає ТАСС, пише РБК.

"Ці кошти нададуть позитивний вплив на розвиток внутрішньої економіки Росії, а не на розвитку світової економіки", - додав Сечин. 

Віце-президент міжнародного рейтингового агентства Moody's Investors Service, старший аналітик групи оцінки суверенних ризиків Торстен Нестманн впевнений: якщо рішення буде прийнято, це навпаки, збільшить ризики для економіки Росії та її суверенного рейтингу. 

"Весь ФНБ зараз становить близько $ 80 млрд. Виходить, що $ 49 млрд - тільки на одну компанію? А що ж тоді залишається на всю іншу країну? Це значить, що зростають ризики для економіки і ризики для рейтингу Росії", - сказав Нестманн на конференції Moody's в Москві. 

22 жовтня стало відомо, що «Роснефть» попросила з коштів Фонду національного добробуту більш 2 трлн руб. Про це повідомив міністр фінансів Антон Силуанов. Гроші можуть піти на фінансування інвестиційної програми «Роснефти», зокрема мова йде про будівництво нафтохімічного і нафтопереробного комплексу на Далекому Сході. 

Нагадаємо, Фонд національного добробуту Росії формується з нафтогазових доходів федерального бюджету в обсязі, що перевищує затверджений на відповідний фінансовий рік обсяг нафтогазового трансферту, у разі, якщо накопичений обсяг коштів Резервного фонду досягає (перевищує) його нормативну величину.