Росія хоче підкупити Словаччину щоб та забула про газовий реверс в Україну

Словацька Slovensky plynarensky priemysel (SPP) веде переговори з «Газпром експортом» про зниження закупівель газу на 10-15% в порівнянні з нинішнім рівнем і ціну на сировину

Про це заявив голова правління компанії Штефан Шабік, пишуть "Ведомости".

"Переговори почалися пару місяців тому. Останні були на початку жовтня, наступні - у найближчий понеділок", - сказав він.

Словаччина хоче знизити річні обсяги закупівель і розмір «бери або плати», повідомив «Інтерфакс» з посиланням на джерела. 

Міністр економіки Словаччини Павол Павліс в середу на нафтогазовий форумі в Москві повідомив також, що збирається обговорити з міністром енергетики Росії Олександром Новаком будівництво газопроводів-перемичок Словаччина - Польща на 5 млрд куб. м на рік і Словаччина - Угорщина - також на 5 млрд куб. м. Це потрібно для безперебійних і безпечних поставок газу, сказав він. 

Джерело агентства в «Газпромі» каже, що такі обговорення Словаччина може вести в контексті планів з будівництва другої гілки газопроводу Ямал - Європа через Білорусію і Польщу, побоюючись проблем з транзитом газу через Україну.

Перемичка Словаччина - Угорщина вже існує, але не працює через бюрократичні проблем, пише «Інтерфакс». А проект перемички з Польщею є частиною ідеї газопроводу «Ямал - Європа - 2». Ідея його будівництва народилася в квітня 2013 г, але вона до цих пір не знайшла підтримки польських властей. 

Зараз Словаччина повністю залежить від закупівель газу з Росії. У 2013 р вона купила у «Газпрому» 5,3 млрд куб. м. через Україну, а потім транзитом через Словаччину йде і основний обсяг експортних поставок російського газу в Європу. 

В свою чергу Новак після зустрічі з Павліс заявив, що Словаччина просить на 50% від поточного рівня збільшити їй обсяги поставок газу взимку. «Ми готові розглянути», - сказав він. 

Прес-служба Міненерго за підсумками зустрічі також повідомила, що сторони в листопаді домовилися підписати міжурядову угоду про постачання до Словаччини російської нафти в обсязі до 6 млн т і про такому ж обсязі транзиту нафти через її територію. Передбачається, що угода буде діяти до 2029 Словаччина отримує російську нафту по нафтопроводу «Дружба», який також проходить через Україну.

Нагадаємо, Словаччина основний партнер України в забезпеченні газового реверсу з ЄС. Через тиждень після відкриття словацького реверсу «Газпром» почав обмежувати поставки газу до Європи, виконуючи лише мінімальні зобов'язання по добовому обсягу поставок і відмовляючись експортувати понад це. Це призвело до перебоїв з реверсом газу в Україну з Польщі та його зупинці з Угорщини. Словацька реверс зберігся, але сама Словаччина зіткнулася з дефіцитом газу і стала шукати альтернативних постачальників.

Сам «Газпром» обмеження поставок газу в Європу пояснює необхідністю його закачування в російські підземні сховища на зиму. 

Також вчора в повідомленні прес-служби НАК "Нафтогаз" наполягав на розширенні газового реверсу зі Словаччини та просив її розірвати газовий контракт з "Газпромом".