Росія хоче "анексувати" найкращі ділянки Місяця

Федеральне космічне агентство спільно з Російською академією наук підготували місячну програму, за якою Росія оперативно займе найбільш перспективні райони Місяця

Про це пише сьогодні газета «Известия», передає Еспресо.TV

«Уже в першій половині XXI століття розгорнеться суперництво космічних держав за володіння найбільш привабливими місячними плацдармами для створення майбутніх дослідний станцій. Місячні плацдарми обиратимуться з умов максимально тривалої освітленості та наявності в їх безпосередній околиці покладів водяного льоду», - йдеться в документі. 

Принципи використання Місяця державами найбільшою мірою регулюються договором про космос 1967 року. Згідно з другою статтею цього документа космічний простір, включаючи Місяць, не підлягає національному присвоєнню. Однак, є ряд вказівок на те, що учасники космічних програм повинні зберігати суверенітет над об'єктами, запущеними в космос, в тому числі і на інші планети. Зокрема, представники США наполягають на тому, щоб майбутні відвідувачі Місяця нічого не чіпали на місці примісячення посадочних модулів американських космічних кораблів. 

«США фактично припускають націоналізувати район Місяця навколо місця першої посадки" Аполлона-11». Освоєння Місяця російськими дослідниками має відбуватися як поступове розширення інфраструктури на попередньо розвіданому плацдармі зі сприятливими умовами освітленості, зв'язку з Землею і наявністю місячних природних ресурсів», - йдеться в новій місячній програмі. 

Освоєння Південного полюса Місяця повинне буде пройти в три етапи. На місячному полігоні планується розмістити станції моніторингу Землі, стенди для відпрацювання нових космічних і медико-біологічних засобів для підготовки експедицій на Марс. 

«Практична реалізація програми освоєння Південного полюса Місяця з використанням автоматичних засобів та інтегрованим застосуванням автоматичних і пілотованих засобів дозволить визначити найбільш важливі технології, розробка яких необхідна в першу чергу для їх успішної реалізації», - йдеться в документі. 

За словами джерела видання в Роскосмосі, пропозиції по етапах освоєння Місяця будуть розглядатися в кабміні паралельно із проектом Федеральної космічної програми на 2016-2025 роки, в рамках якої заплановано безліч дослідно-конструкторських робіт, спрямованих на створення технологій, дозволяють почати освоєння Місяця на рівні 2026-2030 років.