Справу "екс-смотрящего" Запоріжжя "Анісіма" передали до суду

Розслідування резонансної справи відносно так званого «смотрящего» над Запорізькою областю «Анісіма» завершено

Про це Еспресо.TV повідомили у прес-службі УБОЗ.

Відтепер справу розглядатимуть у суді, а учасникам угруповання загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, у жовтні 2013 року в результаті проведеної спецоперації в аеропорту Бориспіль працівники Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС України затримали ЄвгенаАнісімова та його охоронця за підозрою у вимаганнях грошей в особливо великих розмірах.

Так, на початку 2010 року «Анісім», підтримуючи дружні стосунки з керівництвом органів державної влади та місцевого самоврядування Запорізької області, завдяки власному авторитету, як неформального керівника Запорізької області, організував та очолив злочинну групу, до складу якої залучив депутата Запорізької міської ради.

Члени групи упродовж 2010-2013 років займалися вимаганнями у бізнесменів, які володіли великими підприємствами, грошових коштів та частин майнових прав на їх підприємства з подальшим переоформленням цих прав на підставних осіб.

Слідством встановлено, що учасники організованої злочинної групи залякували своїх жертв навіть за кордоном. Зокрема вимагання права на майно однієї з груп господарських товариств (вартість якої оцінюється в 20 млн. грн.) спільники здійснювали в Москві та Тель-Авіві. Тож, побоюючись погроз зловмисників, власник не повертався до України та був змушений залишитися на деякий час за межами нашої країни.

Однак наприкінці січня поточного року згідно з рішенням суду «Анісіму» змінено міру запобіжного заходу з тримання під вартою на підписку про невиїзд. Чим і скористався чоловік та зник з поля зору правоохоронних органів. Наразі він оголошений Інтерполом у міжнародний розшук.

Наразі працівники правоохоронних органів довели причетність учасників ОЗГ до скоєння 11 злочинів, в тому числі 6 в складі ОЗГ, справу скеровано на розгляд суду.

Встановлено збитків на суму майже на 2,5 млн. гривень, з метою забезпечення повного відшкодування збитків на таку ж суму накладено арешт на майно фігурантів (5 об’єктів нерухомого майна, 5 автомобілів, велика кількість ювелірних та електронних виробів, предметів мистецтва, тощо).

Крім цього, оперативники УБОЗ змогли довести вину охоронця «Анісіма» щодо вбивства, замаху на умисне вбивство, які він скоїв ще у 2006 році, а також його причетність до незаконного збуту наркотиків.