Тищенко: Справи Злочевського і Ставицького стануть для України лакмусовими папірцями

Корупційні справи щодо колишнього міністра екології Миколи Злочевського та екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького є найрезонанснішими в світі

Про це у блозі на Еспресо.TV написала колишній керівник Міжвідомчої комісії з розробки антикорупційного законодавства Адміністрації президента Олена Тищенко.

За її словами, саме за цими справами «визначається злочинність уряду Януковича. І по ним же визначиться дійсність намірів нового президента, відповідального за силовий блок, боротися з корупцією».

«Тільки по мережі належних йому заправок "БРСМ-Нафта", Ставицький завдав збитків державі імовірно на суму більш ніж півтора мільярда доларів! І закривши його справа, ми знову доводимо всьому світу чого ми варті! Але справа закривається. Дана команда. Хороші, видимо, зв'язку у Ставицького з новим Президентом. Тому що тільки коштів в даному випадку недостатньо. Це був політичне питання. А за силовий блок, знову-таки, відповідає Президент», - зазначила Тищенко.

«Взагалі ці дві справи: Злочевського та Ставицького - є для України політичними справами. Лакмусовими папірцями. Ми могли б закрити очі на дуже багато чого, але тільки не на те, що самі ж виставили на показ міжнародної громадськості. Але ми закриваємо. Справи закривають», - додала Тищенко. 

«А адже так просто було Парламенту замість рекордної кількості абсурдних і популістських законів, ініційованих урядом, прийняти одну поправку до Кримінального кодексу, і дозволити заочне засудження чиновників, що втекли з України. А також стягнути їхні кошти як в Україні так і за кордоном. Але в чому тоді інтерес для чиновників нинішніх?» - додала вона.

За словами Тищенко, на міжнародному форумі з повернення українських активів в Лондоні в якості практичних прикладів виведення українськими чиновниками бюджетних коштів в основному обговорювалося дві справи: Злочевського та Ставицького. 

«Перший став відомий після того, як одноразовим платежем спробував перевести з Англії на свій особистий рахунок в Швейцарії 30 мільйонів євро… Що стосується Ставицького, то його приклад став наочно-показовим після виявлення в його будинку в результаті обшуку 42-х кілограмів золота, 4,8 мільйона доларів готівкою, мішків з діамантами і 16-ти дорогих годинників», - пояснила Тищенко.