РБК: Кримчан з російським паспортами по шенгенські візи відправляють до Києва

Жителям анексованого Криму почали оформляти російські закордонні паспорти

Однак щоб поїхати в Європу, їм доведеться спершу поїхати за візами до консульств європейських країн у Києві, не маючи гарантій, що дозвіл буде отримано, передає Еспресо.TV з посиланням на РБК.

Перший у Криму центр оформлення та видачі російських закордонних паспортів відкрився 22 жовтня в Сімферополі, і вже в перший день до нього прийшли кількасот кримчан. Але навіть з російським паспортом візи в країни Шенгенської угоди кримчани зможуть оформити тільки в Києві. Посольство Німеччини в Києві вже попередило жителів Криму, що тільки українське консульство і візові центри на території цієї країни має право приймати заяви від резидентів Криму.

«Це стосується заявників, місцем проживання яких є Крим, незалежно від того, чи мають вони український паспорт або паспорт виданий на законних підставах третьою країною», - уточнюється на офіційному сайті німецького представництва.

Позиція Євросоюзу щодо видачі віз жителям Криму країнами Шенгенської угоди не змінювалася, заявив РБК прес-секретар представництва ЄС в Росії Сорен Ліборіус. Євросоюз не визнає анексію Криму росією і продовжує вважати півострів українською територією. Саме тому від осіб, які постійно проживають на території Криму, очікують подачі заяв на візи в консульствах країн Шенгенської угоди на території України (більшість розташовані в Києві; польське консульство є в Одесі).

У Держдумі в свою чергу вважають, що новим співгромадянам не обов'язково їздити на Захід.

Депутат-єдинорос, заступник голови комітету Держдуми з конституційного законодавства і державного будівництва Дмитро Вяткін, навпаки, впевнений, що жителям Криму зовсім не обов'язково їздити до Європи.

«Якщо вважати, що Європа - єдине місце, куди можна поїхати, то це проблема. Але це ж не так. Не бачу в цьому проблеми. Країни, що входять в зону Шенгенської угоди, і раніше відмовляли у візі без пояснення причин будь-кому», - сказав Вяткін.