ЄС вирішив знизити викиди вуглекислого газу на 40%

Лідери країн ЄС домовилися знизити викиди парникових газів в атмосферу на 40% до 2030 року порівняно з рівнем 1990 року. Також вирішено довести частку відновлюваної енергії до 2030 року до 27% в загальному енергетичному балансі

 

 

Це обов'язкова для виконання рішення було прийнято після палких суперечок на саміті в Брюсселі, деякі учасники якого заперечували, вимагаючи взяти до уваги економічні інтереси їхніх країн, повідомляє ВВС.

Ця угода може знову вивести ЄС на передові позиції в розвитку екологічно чистих технологій в енергетиці.

Між країнами ЄС залишаються глибокі розбіжності з питання темпів скорочення викиду в атмосферу вуглекислого газу.

Польща, яка сильно залежить від вугілля, побоюється, що нові європейські зобов'язання призведуть до зниження темпів зростання її економіки.

Голова Європейської ради Херман ван Ромпей пообіцяв, що деякі більш бідні європейські країни отримають фінансову допомогу.

Великобританія також виступила проти жорстких національних зобов'язань щодо розвитку оновлюваних джерел енергії, таких як вітряна, сонячна і гідроенергетика.

Британія має намір розвивати видобуток сланцевого газу і атомну енергетику як альтернативи нинішньої залежності від імпорту нафти і газу.

Ангела Меркель назвала досягнуту в Брюсселі угоду рішучим кроком вперед

Херман ван Ромпей у п'ятницю написав у "Твіттері": "Вирішено! Принаймні, 40% скорочення емісії до 2030. Найбільш амбіційна, найменш витратна, чесна політика в галузі енергетики та клімату прийнята".

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила: "Ми зробили рішучий крок вперед".