Країни Балтії вже почали від’єднувати свої електромережі від Росії

Країни Балтії почали від'єднання своїх електромереж від російської енергосистеми з метою зміцнення власної енергобезпеки

Про це повідомив голова комісії у справах ЄС естонського парламенту Калле Паллінг, передає Новое время.

«Від'єднання балтійських електромереж від Росії вже розпочато», - заявив Калле Паллінг на зустрічі глав комісій у справах ЄС парламентів балтійських країн і Польщі.

Також він повідомив, що в серпні в Єврокомісію було направлено клопотання про фінансування третього електричного з'єднання між Естонією і Латвією, яке планують побудувати до 2020 року.

Крім того, за словами Паллінга, необхідні три електричних з'єднання між Литвою і Польщею. Водночас учасники зустрічі обговорили розвитку єдиного ринку газу, який дозволив би знизити залежність Балтії і Польщі від російського монополіста Газпрому, передає Новое время.

Нагадаємо, раніше президент Литви Даля Грибаускайте заявила, що Росія пропонувала Естонії та Латвії знизити ціни на енергоносії в обмін на вихід з Північноатлантичного альянсу. Литовський президент розповіла про намір Росії "утримувати країни Балтії на повідку економічної і енергополітичних залежності".