Екс-глава Нацбанку розповів, чим компенсувати втрачений через війну експорт

Втрачений через війну експортний потенціал східних областей можна компенсувати експортним потенціалом сільського господарства

Про це в ефірі програми «Вечір з Миколою Княжицьким» на Еспресо.TV заявив колишній голова Нацбанку Володимир Стельмах.

«Україна може збалансувати експортний потенціал за рахунок сільського господарства і за рахунок нашої можливості на зерновому світовому ринку. Потенціал України, ще за СРСР, коли я працював у Москві за напрямком з оцінювання врожайності земель, лише за чорноземом – 100 млн тонн врожаю. Якщо говорити нині, коли ми незалежні і дати технологію, агрохімію європейського характеру, я не говорю німецьку, хоча б польську, то в нас потенціал до 150 млн тонн буде», - зазначив Стельмах.

«Але тоді друге питання виникає: в нас же прийшло ще з старих часів, і поганий врожай – біда, і хороший – біда, треба ж освоювати врожай такий якось. Припустимо, що нині 60 млн тонн врожайність – вже труднощі, 70 – буде більше. Вихід – ООН. Треба через ООН годувати світ. Я б пропонував, щоб Світовий банк, це ж теж одно зі створінь ООН, щоб вкладували сюди кошти, але щоб тоді ООН взяла зобовязання, що вона забере в нас цей урожай, заплатить нашим виробниками і хай розподіляє туди в світі, куди потрібно. Бо світ бідує, голодує. Ми можемо Африку запросто годувати, а звідти там нафту брати, вуглеводи, які нам потрібні», - додав екс-очільник Нацбанку.