Казахського олігарха Аблязова таки екстрадують із Франції

Апеляційний суд французького міста Ліон задовольнив запити України та Росії на екстрадицію казахського олігарха і опозиціонера Мухтара Аблязова

Згідно з рішенням французьких суддів пріоритет буде надано російській стороні, хоча адвокати бізнесмена оскаржуватимуть рішення в Касаційному та Конституційному судах Франції та в Європейському суді з прав людини, передає Еспресо.TV з посиланням на "Укрінформ".

«Суд ухвалив позитивне рішення щодо екстрадиції Мухтара Аблязова на запит української та російської влади. Пріоритет буде віддано російській стороні», - йдеться у рішенні ліонських суддів, оприлюднених на офіційному сайті установи.

Адвокати та родина Аблязова висловили жаль з приводу «нового рішення» французького правосуддя і вважають, що воно «закриває очі на елементарні геополітичні міркування, які виключили б будь-яку можливість екстрадиції казахського опозиціонера». «Рішення французького суду є парадоксальним. Оскільки французькі судді єдині в Західній Європі, хто затвердив запит на екстрадицію до Росії», - зазначив у заяві для журналістів французький адвокат Аблязова Брюно Ребсток. Він нагадав, що в екстрадиції російських громадян відмовили Австрія, Польща, Чехія, Іспанія і Велика Британія, а кілька діб тому і Болгарія.

У свою чергу, адвокат заявника, банку БТА, у якому звинувачують свого засновника в розкраданні коштів, вважають рішення ліонських суддів цілком правомірним. «Французьке правосуддя вдруге постановило, що звинувачення, висунуті Мухтара Аблязова, повністю виправдовують його видачу.

Тобто  суд підтвердив законність обох вимог про екстрадицію з боку Росії і України», - сказав адвокат БТА банку у Франції Антонен Леві. За його словами, рішення суду в Ліоні «вкотре демонструє, що постійні спроби Аблязова видати себе за жертву політичних переслідувань є лише відчайдушним наміром відволікти громадську думку від його злочинної діяльності».

Нагадаємо, що у січні 2014 року апеляційний суд Екс-ан-Провансу вже розглядав справу про екстрадицію 51-річного Мухтара Аблязова і задовольнив обидва запити, віддавши пріоритет російській стороні. Тоді правозахисники заявили, що Аблязов може опинитися під загрозою тортур чи інших видів жорстокого поводження. Пізніше, у квітні, Касаційний суд - вища судова інстанція Франції - скасував рішення нижчестоящого суду і передав справу на новий розгляд в Ліон. Казахського олігарха також перевели у в'язницю міста Ліона. Видачі Аблязова домагаються судова влади України та Росії, оскільки між Францією і Казахстаном не підписана угода про екстрадицію.