КВУ: Партія Ляшка вдається до прямого порушення законодавства в «День тиші»

Комітет виборців України фіксує в останній день перед голосуванням на парламентських виборах чисельні факти порушення виборчого законодавства

Про це в коментарі Еспресо.TV повідомив голова правління КВУ Олексій Кошель.

«Сьогодні «Комітет виборців України як і всі громадяни спостерігає класичні порушення та маніпуляції з боку політичних сил», - зазначив Кошель.

Як приклад маніпуляції він назвав розміщення білбордів виконаних в стилістиці деяких політичних сил без вказання конкретних назв. «Відповідно до законодавства це не є порушенням, але ми маємо підстави говорити, що таким чином політичні сили маніпулюють думкою виборців», - пояснив Кошель.

Також він додав, що розміщенні борди з використанням вил - логотипу Радикальної партії Олега Ляшка. «Тут ми можемо говорити не лише про маніпуляції, а і про порушення чинного законодавства. Закон про вибори передбачає, що елементами політичної реклами є не тільки назви а й логотипи політичних партій. Зокрема, розміщення вил, які є логотипом політичної сили є прямим порушенням норм чинного законодавства», - зазначив Кошель.

«Але я маю великі сумніви в тому, що на ці політичні сили буде подано до суду, оскільки ми маємо передостанній день виборчої кампанії. Крім цього, якщо буде доведений в судовому порядку факт цього порушення, відповідальність є дуже незначною», - додав політолог.

Також він зазначив, що КВУ фіксує велику кількість порушень ведення агітації в день тиші в мажоритарних округах. «Сьогодні ми маємо низку проблем в таких регіонах як Херсонщина та Черкащина, зокрема на Черкащині в трьох виборчих округах мають місце факти поширення чорного піару у вигляді незаконних листівок та газет. У Херсоні в мережі магазинів поширюються агітаційні матеріали на підтримку кандидата Владислава Мангера. Є проблеми в Києві, зокрема у Дарницькому районі, це проблема поширення неправдивої інформації проти кандидата Віталія Сташука. Але цей факт буде дуже складно довести… Також дуже серйозним порушенням є факт, який має місце в Житомирі, де було випущено фальшивий номер газети на підтримку одного з кандидатів», - заявив Кошель.

«КВУ в останні дні виборчої кампанії надзвичайно тісно співпрацює з МВС і ті факти порушень, які будуть відомі нашій організації, вони автоматично потраплятимуть до правоохоронних органів», - підсумував Кошель.