Топ-менеджер Google побив світовий рекорд у стрибках зі стратосфери

Топ-менеджер компанії Google 57-річний Алан Юстас в п'ятницю побив світовий рекорд австрійця Фелікса Баумгартнера зі стрибків з парашутом зі стратосфери

Рекорд був встановлений в штаті Нью-Мексико, передає Еспресо.TV з посиланням на ТАСС.

Віце-президент Google по розробках піднявся на висоту 41,4 тис. метрів в спеціальній капсулі, прикріпленій до наповненої гелієм повітряної кулі. Добравшись до стратосфери за дві години, Юстас провів там кілька хвилин, після чого здійснив стрибок, розігнавшись до швидкості 1287 км на годину. На висоті 5,5 кілометрів був випущений парашут. Загалом спуск зайняв 15 хвилин.

За твердженням Юстаса, рішення здійснити стрибок зі стратосфери він прийняв в 2011 році, три роки пішли на підготовку.

"Це було дивовижно. Це було красиво. Ти можеш бачити темряву космічного простору і шари атмосфери, які я ніколи раніше не бачив", - розповів він журналістам.

Юстас зазначив, що під час подолання швидкості звуку "нічого не чув і не відчував". Спеціально сконструйований парашут, додав він, врятував його від заплутування при розкритті. Нові технології, продовжив він, будуть використані для вивчення стратосфери. Приземлився віце-президент Google в 100 кілометрах від місця запуску повітряної кулі.

Попередній світовий рекорд був поставлений Фелікс Баумгартнер, який 14 жовтня 2012 піднявся в спеціальній капсулі на висоту 39,45 тис. метрів і провів у вільному падінні 4 хвилини 20 секунд, ставши першим в світі людиною, що подолала швидкість звуку.

16 жовтня він оголосив про завершення спортивної кар'єри.

До цього світовий рекорд належав колишньому військовому льотчику Джо Кіттінгеру, стрибнув в 1960 році з парашутом з висоти 31,3 тис. метрів.