Країни Балтії планують від’єднувати енергосистеми від Росії

Країни Балтії повинні активніше просувати проекти з підключення до європейської енергетичної системи і від'єднання від Росії

Про це заявили в прес-службі естонського парламенту за підсумками зустрічі в Нарві за участю голів парламентських комісій у справах ЄС Естонії, Латвії, Литви та Польщі, повідомляє Prime.

"Наші країни готові до подальшої співпраці з від'єднання балтійських електромереж від Росії, яке має особливе значення для забезпечення безпеки сектора енергетики", - заявив голова комісії у справах ЄС парламенту Естонії Калле Паллінг.

За його словами, в серпні в Єврокомісію було подано клопотання про про фінансування третього електричного з'єднання між Естонією і Латвією, яке має бути побудовано до 2020 року.

За повідомленням прес-служби, в ході зустрічі в Нарві також обговорювалася необхідність створення в регіоні єдиного ринку природного газу. Зокрема, Литва вже зробила перші кроки в цьому напрямку: в понеділок в Клайпедський морський порт очікується прибуття танкера Independence для терміналу скрапленого природного газу, який планується запустити в експлуатацію в грудні цього року. Після цього Литва зможе отримувати газ морем, що, за зауваженням учасників зустрічі, "знімає залежність від газової монополії".