Обама закликав Росію гарантувати проведення виборів 7 грудня на Донбасі

Сполучені Штати будуть надалі підтримувати суверенітет та територіальну цілісність України, вони "працюють на мирне врегулювання конфлікту на сході і повернення Криму"

Про це йдеться в заяві президента США Барака Обами, опублікованій прес-службою Білого дому, передає Еспресо.TV з посиланням на УНІАН.

Зокрема, Обама наголосив, що Росія, яка окупувала Крим, і проросійські бойовики на сході України не дозволили багатьом громадянам України реалізувати своє демократичне право на участь у виборах.

"Я закликаю Росію гарантувати, щоб її уповноважені у східній Україні дозволили виборцям у частинах Донецької та Луганської областей обрати своїх представників на законних місцевих виборах 7 грудня, відповідно до угоди, яку представники Росії та сепаратистів підписали у Мінську 5 вересня. Сполучені Штати не визнають ніяких виборів, які відбудуться у сепаратистських районах, що не відповідають законодавству України і не відбулися за погодженням і під керівництвом українського уряду", - заявив він.

Обама вважає, що парламентські вибори 26 жовтня "є ще одним важливим етапом демократичного розвитку України".

"Ми з нетерпінням чекаємо скликання нового парламенту і швидкого формування сильного інклюзивного уряду. Сполучені Штати готові підтримати вибір українського народу і нового уряду України, оскільки це реалізує реформи, необхідні для подальшого демократичного розвитку, зміцнення верховенства права і сприятиме економічній стабільності і зростанню в Україні", - наголосив американський президент.

"Сполучені Штати будуть продовжувати підтримувати суверенітет та територіальну цілісність України, оскільки це сприяє мирному врегулюванню конфлікту на сході країни і поверненню Криму", - заявив Обама.

Нагадаємо, 26 жовтня в Україні відбулися вибори до Верховної ради. Згідно з попередніми результатами, перемогу здобули партії "Народний фронт" та "Блок Петра Порошенка".

Міжнародні спостерігачі визнали парламентські вибори в Україні демократичними і такими, що відповідають світовим стандартам. Водночас у Євросоюзі заявили, що чекають швидкого формування уряду в Україні.