Путін продає частину своїх активів в Росії

Нафтотрейдингова компанія Gunvor, частиною якої, за даними Мінфіну США, володіє через посередників Володимир Путін, збирається продати свої активи в Росії. Вони були одним з головних джерел прибутку трейдерів, поки США не ввели санкції відносно засновника компанії Геннадія Тимченко

Тимченко продав свою 43-процентну частку в швейцарській компанії її генеральному директору, громадянину Швеції Турбйорн Тернквісту 19 березня, за день до введення американських санкцій проти членів найближчого оточення російського президента Володимира Путіна, повідомляє ВВС.

Тепер 61-річний Тернквіст намір диверсифікувати ринки компанії, набуваючи нові активи в Південній Америці, Азії, Європі та США.

Тимченко завжди заперечував свою близькість до Путіна і особливо вплив цього знайомства на його успіхи в торгівлі нафтою.

Путін і керівники компанії також спростовують твердження мінфіну США про те, що російський президент таємно володіє часткою Gunvor.

В середині 2000-х через компанію проходила третина нафтового експорту Росії, проте потім ця частка знизилася, в основному через те, що держкомпанія "Роснефть" і її приватні конкуренти стали торгувати з партнерами безпосередньо.

В даний час, як пише Financial Times, 13% сирої нафти, що продається Gunvor, видобувається в Росії. Компанії також належать частки в нафтоналивних терміналах в Усть-Лузі під Санкт-Петербургом і в Новоросійську.