В Будапешті багатотисячний мітинг проти введення податку на інтернет закінчився погромами

Натовп, що складався з декількох десятків тисяч осіб, зібрався 26 жовтня біля будівлі Міністерства економіки, щоб висловити свій протест проти ініціативи ввести податок на інтернет

Приводом став законопроект, внесений правлячою партією Угорський громадянський союз (ФІДЕС), згідно з яким за кожен скачаний або завантажений гігабайт інтернет-трафіку з користувачів пропонується додатково стягувати 150 форинтів (приблизно 0,6 долара), причому займатися цим повинні будуть інтернет-провайдери, повідомляє NEWSru.com з посиланням на Bloomberg.

Члени правлячої партії впевнені, що таким чином зможуть скоротити дефіцит бюджету та залучити не менше 20 млрд форинтів (близько 83 мільйонів доларів). При цьому лідер фракції ФІДЕС в парламенті Антал Роган заявив, що доцільним було б обмежити верхній ліміт стягнутої за трафік суми. Згідно з розрахунками експертів, обсяг інтернет-трафіку в Угорщині становить порядку 1 млрд гігабайт, ще 18 мільйонів гігабайт припадає на мобільний інтернет.

Наслідки не забарилися: після того, як про законопроект стало відомо, акції Magyar Telecom, найбільшого інтернет-провайдера Угорщини впали відразу на 4,8%. А в неділю десятки тисяч людей вийшли на вулиці Будапешта, щоб висловити свій рішучий протест проти введення додаткових зборів з інтернету. "Віктор, ми перевели годинники на годину, а не на сто років назад, - заявив лідер протестувальників Балаж Гуляш, звертаючись до прем'єр-міністра країни і лідеру ФІДЕС Віктора Орбана.

Уже після завершення мітингу натовп, що зібрався біля будівлі міністерства економіки, попрямував до офісу ФІДЕС. Там були вибиті вікна, а на самій будівлі поставлений прапор Євросоюзу. У партії заявили, що шоковані раптовим переходом від ненасильницьких методів до вандалізму. "Насильством нічого не вирішити, потрібен мирний діалог, а не вандалізм", - йдеться в офіційній заяві ФІДЕС для преси.

Віктор Орбан, серед прізвиськ якого фігурують такі епітети як "Віктатор" і "міні-Путін" займає пост прем'єр-міністра Угорщини вже втретє. Його перший термін припав на 1998-2002 роки, потім він повернувся після восьмирічної перерви і став прем'єр-міністром знову в 2010 році. В травні 2014 партія ФІДЕС знову зайняла більшість місць в парламенті, що дозволило Орбану зберегти за собою крісло прем'єр-міністра.