КВУ вимагає від нової коаліції змінити виборче законодавство

Комітет виборців України вимагає від Блоку Петра Порошенка та Народного фронту включити до тексту коаліційної угоди пункти щодо зміни виборчого законодавства, і виконати таким чином свої публічні обіцянки

Відповідну заяву зробив голова КВУ Олексій Кошель, передає Еспресо.TV.

«У тексті коаліційної угоди, яка сьогодні була оприлюднена, немає жодної згадки про зміни до виборчого законодавства. Причому політичні сили під час виборчої кампанії активно спекулювали на цій темі і публічно заявляли при зміни до законодавства. Зокрема, перше - про зміни виборчої системи – перехід на пропорційну, друге – ліквідація корупційної складової у виборчому законодавстві, третє – зміна законодавства про місцеві вибори, яка передбачить двотуровість виборів», - сказав Кошель.

Тому Комітет виборців України вимагає від Блоку Петра Порошенка та Народного фронту, як від головних політичних сил, що ведуть переговори про коаліцію, включити до тексту коаліційної угоди наступні пункти:

  1. До грудня 2014 року змінити законодавство про місцеві вибори, передбачити двотуровість і усунути головні проблеми виборчого законодавства для того, щоб у нас не повторилася ситуація, що була у жовтні 2014 року, тобто щоб у нас не повторилися всі ті проблеми, які ми мали на попередніх місцевих виборах та у виборчій кампанії у жовтні 2014 року.
  2. До квітня 2015 року прийняти виборчий кодекс, який уніфікує законодавство про місцеві вибори, парламентські вибори, президентські вибори та референдуми. Це дозволить зняти низку проблем, які виникають в ході виборчої кампанії, а також цей кодекс має передбачити чітку пропорційну систему із відкритими списками.

«Комітет виборців України закликає Блок Петра Порошенка та Народний фронт виконати свої публічні обіцянки та не просто включити згадку про виборчий кодекс, а й передбачити часові рамки, коли будуть прийняті відповідні зміни, а також чітко вказати, які саме зміни мають бути прийняті в законодавстві», - наголосив голова КВУ.