Понад півсотні країн приєдналося до скасування банківської таємниці

Представники 51 країни підписали угоду, що передбачає щорічний автоматичний обмін даними про рахунки нерезидентів

Рішення відмовитися від банківської таємниці було документально оформлено на проведеному в Берліні 28 і 29 жовтня Глобальному форумі з прозорості та обміну інформацією в податкових цілях, передає Еспресо.TV, з посиланням на Deutsche Welle.

Очікується, що перший такий обмін відбудеться у вересні 2017 за підсумками 2016 фіскального року. 

"Банківська таємниця в своїй колишній формі вичерпала себе. Вона більше не вписується в епоху, коли громадяни, натиснувши кнопку в інтернеті, можуть переміщати свої гроші по всьому світу", - стверджує міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле. 

На його думку, введення нового механізму значно ускладнює ухилення від податків, а також істотно прискорює процес "деофшоризації". 

Як з'ясувало видання, новий стандарт Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) передбачає, що держави можуть подавати запит до місцевих банків щодо інформації про рахунки нерезидентів та автоматично переправляти її в податкові органи тих держав, в яких ці іноземці проживають. 

У документі зазначається, що всі закони про захист особистих даних будуть дотримуватися. 

Передачі, зокрема, підлягає ім'я та податковий номер власника рахунку, а також інформація, що стосується одержуваного на вклади процентного доходу, дивідендів, доходів від продажу активів і певних видів страховок. 

Крім банків, надавати таку інформацію зобов'язали різного роду фінансові компанії, інвестиційні фонди і трасти, які займаються довірчим управлінням капіталу.