Росіяни, незважаючи на заборону, почали прокат американського кіно в Криму, - ЗМІ

Кінотеатри, працюючі на території анексованого Криму, відмовилися від співпраці з українськими дистриб'юторами кінофільмів

Тепер російські компанії щосили постачають в прокат американське кіно на півострові, пише Капітал

За словами директора компанії «МультиМедіа Дистрибьюшн», який займає більше 10% українського ринку дистрибуції, Роман Мартиненко, його компанія зараз з кримськими кінотеатрами не працює. 

«Вони повністю переключилися на російських дистриб'юторів», - зазначив він. 

Його слова виданню підтвердила і директор кінотеатру «Ракета» (Євпаторія) Наталія Журжа: «Ми тепер російська компанія, відповідно і працюємо тільки з російськими постачальниками». 

Як з'ясувалося, російські дистриб'ютори вийшли на кримський ринок в обхід заборони від американських мейджорів. 

У березні найбільші кінокомпанії США, зокрема Paramount Pictures, Sony Pictures, Universal, 20th Century Fox, заявили, що відмовляються передавати російським дистриб'юторам права на прокат своїх фільмів в Криму. Компанії пояснили це тим, що вони не визнають входження Криму до складу Російської Федерації. 
Про таку заборону чули і представники кримських кінотеатрів. 

«Дійсно, така інформація була. Але зараз нам доступні всі фільми американських виробників без винятку», - зазначила Журжа. 

Вона не знає, на якій підставі російські дистриб'ютори працюють у Криму та чи давали згоду виробники на таку роботу. «Головне, що працюють», - зазначає менеджер. 

Експерти ринку вважають, що ніхто не захоче розривати договори, тому малоймовірно, що іноземні компанії застосують якісь санкції проти російських дистриб'юторів. Виробникам теж треба заробляти, а російський ринок досить великий і привабливий, вважають експерти. 

16 березня 2014 на території Криму і міста Севастополя пройшов так званий референдум про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали це олосування.