Кабмін затвердив протокол про умови поставки російського газу взимку

Кабмін на засіданні в четвер затвердив тристоронній протокол між Україною, Росією та ЄС про постачання російського газу в республіку в зимовий період

Про це заявив журналістам заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Вадим Уліда, передає "Інтерфакс-Україна".

"Так, затвердили. Все, що сказав прем'єр, там залишилося", - сказав він, відповідаючи на питання, чи був затверджений тристоронній протокол по газу і чи вносилися в нього правки. 

Згідно протоколу, російський газ Україна буде купувати в "умовах зимового пакета", а ціна визначатиметься із застосуванням формули з контракту "Нафтогаз" - "Газпром" від 2009 року. Також ціна буде прив'язана до ціни на нафту.

За словами прем'єра Яценюка в останньому кварталі 2014 року ціна на російський газ для України буде $378 за тисячу кубів, перший квартал наступного року - $365 за тисячу кубів. 

В рамках виконання протоколу Україна зможе по передоплаті купити бракуючі 5 млрд куб. м газу для проходження опалювального сезону. "Зимовий пакет" буде діяти протягом півроку. 

Європейський Союз виступить гарантом неможливості одностороннього підвищення Росією ціни на газ для України в рамках "зимового пакета".

"Підхід до ціноутворення зафіксований в протоколі. Якщо Росія його порушить і буде намагатися ставити ціну в $500, то ми з Єврокомісією досягли змови, що ЄК буде виступати гарантом зобов'язання в тому числі і через механізм компенсації підвищення ціни, якщо така ціна не буду відповідати тристороннім домовленностям України-Росії-ЄС", - пояснив прем'єр Арсеній Яценюк.