Нацбанк скасував обмеження на купівлю валюти для оплати імпорту

Національний банк України (НБУ) скасовує два обмеження на купівлю валюти, які раніше викликали найбільші протести у бізнесменів

Зокрема, йдеться про здійснення розрахунків за імпортними операціями без увезення товарів в Україну та здійснення платежів за імпортними договорами, за якими продукція була ввезена в Україну та здійснено митне оформлення на підставі ввізної митної декларації, дата оформлення якої перевищує 180 днів, передає Еспресо.TV з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

Як зазначено в повідомленні НБУ, це рішення оформлено постановою правління Нацбанку №685 від 30 жовтня, яке вносить зміни до постанови №540 від 29 серпня та набуває чинності з 3 листопада.

"Водночас з метою забезпечення належного контролю з боку уповноважених банків за операціями резидентів щодо оплати робіт, послуг, права інтелектуальної власності Національний банк України знизив поріг документального підтвердження відповідності контрактних цін на роботи, послуги, права інтелектуальної власності, які є предметом договору резидентів з нерезидентами, кон’юнктурі ринку з EUR100 тис. до EUR50 тис.", - йдеться в прес-релізі центробанку.

НБУ уточнює, що відповідні зміни внесено до його постанови №597 від 30 грудня 2003 року "Про переказування коштів у національній та іноземній валюті на користь нерезидентів за деякими операціями".

Як повідомлялося, НБУ анонсував бізнесу можливість скасування зазначених обмежень минулого тижня у разі погодження з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Ймовірність скасування інших обмежень, введених постановою №540 від 29 серпня та постановою №591, що розширює її, на період до 2 грудня 2014 року, за наявною інформацією, поки що вкрай низька.