Нищук про пожежу в "Жовтні": Це вища міра цинізму

Міністр культури України Євген Нищук прокоментував пожежу в кінотеатрі «Жовтень»

В ніч на 30 жовтня 2014 року сталася пожежа в найстарішому кінотеатрі Києва "Жовтень". Займання розпочалося, за однією із версій, на першому поверсі закладу у залі «Гегемон» через кинуту димову шашку. Глядачів одразу ж евакуювали, постраждалих немає. Втім сама будівля зазнала серйозних ушкоджень. Євген Нищук висловив свою думку щодо подій, повідомили Еспресо.TV у прес-службі Мінкультури.

«Дуже тривожним сигналом є те, що сталося сьогодні вночі з одним з осередків розвитку альтернативної культури, кінематографічного майданчику, кінотеатру “Жовтень” – знакового місця і для професійних митців, і, що особливо важливо, для молоді. Місця, що завжди презентувало глядачеві унікальну, неповторну кіно-програму і яке розвивалося та підтримувалося титанічними зусиллями колективу закладу та його директора – відомого кінокритика Людмили Горделадзе. Довгі роки – не завдяки, а всупереч. – зазначив Міністр культури України Євген Нищук. - Буквально нещодавно ми мали з пані Людмилою зустріч щодо тієї складної ситуації, у якій нині перебуває кінотеатр, адже неодноразово звучала інформація, що є ряд осіб, зацікавлених у знищенні цього культового місця. 

Звісно, причини цього займання будуть встановлювати слідчі, та якщо основна з версій – підпал – підтвердиться, то це вища міра цинізму. Втім, водночас – це є і виклик усій культурній спільноті столиці, яка має об’єднатися. Разом ми маємо зробити все, щоб цей кінотеатр не просто відбудувати, а й щоб він і далі продовжував працювати у напрямку просування високої мистецької кіно-культури. 

Міністерство культури України вже звернулося до правоохоронних органів із проханням якнайшвидшого та всестороннього розслідування пожежі в кінотеатрі "Жовтень". Тут має працювати незалежна комісія з неупередженого, попри велику кількість зацікавлених сторін, розслідування. Також ми сподіваємося на повне та вчасне інформування представниками МВС громадськості щодо результатів оперативно-розшукових робіт та інших деталей перебігу справи».

Нагадаємо, кінотеатр «Жовтень» був відкритий у 1930 році та отримав назву «Дев'яте Держкіно». За час свого існування «Жовтень» жодного разу не змінював свого призначення. Навіть у роки фашистської окупації будівля зберегла своє призначення була змінена тільки назва . А в 1943 році, після визволення Києва, кінотеатр отримав свою нинішню назву. Цікаво, що його російськомовний переклад — «Октябрь» — так і не прижився.