В МЗС Чехії кажуть, що Росія прямує в пекло

Міністр закордонних справ Чехії Любомір Заоралек вважає, що Росія як член Ради ООН "порушила базові правила гри"

Як повідомляють чеські ЗМІ, Заоралек заявив про це у четвер під час зустрічі із студентами Ужгородського університету, передає Еспресо.TV з посиланням на Радіо Свобода.

На  його думку, "те, що сталось в Україні, загрожує світовому порядку". Наразі, каже Заоралек, питання у тому, чи зможе Захід сформувати коаліцію для протистояння Росії. Якщо ж цього не станеться, вважає він, може бути порушений післявоєнного порядку.

Чеський міністр вважає, що запроваджені санкції проти Росії "виявились дієвими і сильними, розвиток російської економіки сповільнився, Росія віддаляється від фінансового ринку". На його думку, домовленості з Китаєм не є для Росії настільки вигідними, як вона про це говорить.

Заоралек висловив переконання, що все ж "у Росії знайдуться люди, які усвідомлюють, що цей шлях (продовження нинішньої політики) веде до пекла". На його думку, "стабільність в Європі не буде досягнута без вирішення кризи на сході України".

Чеський міністр звернувся до української молоді із закликом оголосити війну корупції, оскільки ЄС не може прийняти країну, у якій з державного бюджету розкрадаються мільйони.

"Як громадяни України ви повинні зробити все, щоб вами не керували люди, які прийшли в політику тільки заради збагачення", – наголосив Заоралек.

Як повідомляє офіс Міністерства закордонних справ Чеської Республіки, Любомір Заоралек перебуває в Ужгороді з дводенним візитом. 28 жовтня він відкрив почесне Консульство Чехії в Ужгороді, а 29 зустрівся зі студентами Ужгородського національного університету.