Вчені виростили в пробірці шлунок

Американські вчені вперше виростили в лабораторії крихітні шлунки діаметром всього близько трьох міліметрів зі стовбурових клітин людини. Вони можуть послужити моделлю для вивчення різних шлункових інфекцій, а також таких захворювань, як виразка, рак і діабет.

Це перша модель людського шлунка in vitro, – повідомляє Newsru з посиланням на  Nature.

Для початку дослідники використовували стовбурові клітини, отримані від людського ембріона на ранніх стадіях розвитку. Їм вдалося створити крихітну копію нижньої частини шлунка, що складається з восьми диференційованих типів клітин. Після цього вони повторили експеримент, використовуючи клітини дорослого організму: це було необхідно, щоб переконатися в тому, що методику можна при необхідності підстроїти під конкретного пацієнта. Для цього вчені створили так звані індуковані стовбурові клітини, тобто стовбурові клітини, отримані з інших клітин організму шляхом перепрограмування. І цей досвід також виявився успішним.

Як пояснив один з авторів дослідження, Джеймс Уеллс з Дитячої лікарні Цинциннаті, завдяки міні-шлункам вчені отримали можливість спостерігати, що відбувається зі здоровою тканиною, коли вона взаємодіє з бактеріями і іншими об'єктами. Раніше дослідники мали справу з уже ураженої тканиною, нехай навіть на ранніх стадіях розвитку захворювання.

Таким чином, вчені та фармакологічні компанії отримали можливість дослідити механізми, які запускають патологічні процеси, а також випробовувати нові лікарські речовини.

Поки вченим вдалося створити тільки нижню частину шлунка: робота над верхньою частиною дещо складніше, оскільки саме в ній виробляється велика частина кислот і ферментів, що беруть участь у травленні.

В майбутньому цю технологію можна буде використовувати в терапії конкретного пацієнта - все, що для цього знадобиться, це клітини з крові людини. Так, наприклад, за оцінкою Уеллса, вирощувати тканини для лікування виразки шлунка можна буде вже через 10 років.