Вживання молока може бути шкідливим для жіночого здоров’я, - дослідження

Вживання більше трьох склянок молока протягом дня може збільшити ризик смерті та сприяти отриманню переломів кісток

Жінки, що пили таку кількість молока, за 20 років щонайменше двічі піддавались ризику померти. Окрім цього, дослідження показало, що вживання такої кількості молока збільшувало вірогідність перелому кісток, повідомляє Mashable.

Причиною такого впливу молока на організм вчені вважають галактозу (простий цукор), що міститься в молоці.

«Ця речовина може спричиняти окислювальний стрес та запалення, які впливають на переломи та смертність», - пояснив професор Швецького університету Карл Мікаелсон.

Попри те, що людям радять вживати 3 склянки молока на день, що ніби добре впливає на кістки та може знизити ризик захворювань серця, наразі не існує достатньо доказів цьому, кажуть автори дослідження.

У дослідженні взяли участь 61433 жінки віком від 39 до 74 років, а також 45339 чоловіків віком від 45 років до 79.

Вчені спостерігали за учасниками дослідження 20 років. За цей період 15541 загинули та 17 252 отримали переломи.

Після того, як дослідники взяли до уваги такі чинники, як вік, індекс маси тіла та споживання алкоголю, вони виявили, що жінки, які пили три або більше склянок молока на день, отримали в 1,93 разу більше шансів померти протягом періоду спостереження, ніж ті, хто пив менше склянки молока на день. 

Ризик смерті протягом 20-річного періоду зріс на 15%.

Серед чоловіків у середньому протягом 11 років не було ніякого зв'язку між смертністю або переломами та споживанням молока.

Але любителі молочних продуктів не повинні впадати у відчай. Дослідники виявили, що кисломолочні продукти, такі як сир та йогурт, що містять мало або взагалі не місять галактозу, мали протилежний ефект.

Жінки, які багато вживають кисломолочні продукти, рідше вмирають або отримують переломи, виявило дослідження. Ризик смертності та переломів у таких жінок зменшується на 10 - 15% завдяки кожній щоденній порції.