Експерти в США побоюються, що російські бомбардувальники відпрацьовують ядерні удари біля кордонів ЄС

Російські бомбардувальники можуть проводити репетиції ядерного удару над Атлантичним океаном і Північним морем, вважають офіцери ВПС США

Як пише The Daily Beast (переклад InoPressa), з 28 жовтня система оборони НАТО виявила рух чотирьох груп російських бойових літаків над Балтійським і Північним морями, Атлантичним океаном і Чорним морем. Норвезькі винищувачі F-16, зокрема, 29 жовтня перехопили групу російських літаків, що складалася з чотирьох стратегічних бомбардувальників Ту-95МС (за класифікацією НАТО - Bear H) і чотирьох літаків-заправників Іл-78.

"Гігантський турбогвинтовий Ту-95 є платформою для пуску стратегічної авіаційної крилатої ракети з ядерною боєголовкою Х-55 виробництва МКБ "Веселка" з дальністю польоту в 1600 миль", - наголошується в статті. На думку деяких офіцерів ВВС, не виключено, що бомбардувальники Ту-95 прямували до конкретних точок пуску ядерних ракет.

Так, генерал-лейтенант ВПС США Девід Дептула, впливовий колишній глава військово-повітряної розвідки, вважає, що в найближчі два роки президент Росії Володимир Путін "піде на більш агресивний крок в Східній Європі і скористається ядерною загрозою для стримування відповіді НАТО".

В свою чергу, аналітик Ребекка Грант, глава дослідницького цента IRIS Independent Research у Вашингтоні, висловила впевненість, що недавня демонстрація російської повітряної потуги була "лише черговою провокацією в низці аналогічних ворожих дій".

Польоти російських бомбардувальників свідчать про зусилля Росії знову утвердитися в європейському повітряному просторі, додав високопоставлений військовий США.