"Газпром" не визнає, що $3,1 млрд України покриють всі газові борги перед Росією

Російський "Газпром" не визнає, що сума в $3,1 млрд, яку Україна сплатить за попередні борги, покриє всі газові борги Києва перед Москвою

Про це йдеться в протоколі газової угоди, яку опублікував Кабмін, передає Еспресо.TV.

Зокрема в пункті 3.4 протоколу зазначається, що "Для Нафтогазу сплата 3,1 мільярдів доларів США в рамках графіку платежів означає повну олпату неоплачених рахунків (розрахунок базується на ціні 268,5 доларів США за 1000 кубічних метрів)". 

Але в цьому ж пункті вказана позиція "Газпрому".

"Для "Газпрому" сплата 3,1 мільярдів доларів США в рамках графіку платежів означає часткову оплату неоплачених рахунків Нафтогазу за поставлений газ в листопаді та грудні 2013 року, а також у квітні, травні та червні 2014 року у відповідності до Контракту № КП (розрахунок базується на відповідних умовах Контракту № КП)", - йдеться в протоколі.

Читайте також: Про що домовилися Україна, Росія та ЄС на газових переговорах

Тобто Україна розраховує, що $3,1 млрд, які вона віддасть Росії покриє всі попередні газові борги. Натомість, "Газпром" визнає, що ця сума покриє тільки борги за певні проміжки.

Нагадаємо, 8 липня 2014 року глава "Газпрому" Олексій Міллер перерахував, що Україна винна Росії за газ, імпортований в січні-червня 2014 року і листопаді-грудні 2013 року, майже $ 5,296 млрд.

"Термін оплати за червень вчора пройшов, грошей від" Нафтогазу України "ми знову не отримали", - говори Міллер. 

В результаті, повідомив він, за даними "Газпрому", заборгованість України за постачання 1,7 млрд куб. м газу з 1 по 16 червня (до моменту переведення на передоплату) склала $ 838 млн. 

Загальний же борг, заявив Міллер, "досяг гігантської суми" в $ 5,296 млрд, неоплаченими залишаються 11,535 млрд куб. м російського газу.

Нагадаємо, Кабмін оприлюднив підписаний вчора, 30 жовтня, протокол про умови постачання російського газу з Росії в Україну.