Євросоюз продовжив ще на рік санкції проти Білорусі

Європейський союз ще на рік, до 31 жовтня 2015 року, продовжив санкції щодо Білорусі

Про це йдеться в повідомленні Ради ЄС, передає Еспресо.TV  з посиланням на ZN.UA.

Повідомляється, що причиною такого рішення став той факт, що за рік не все політв'язні були звільнені і реабілітовані.

Також в документі зазначається, що дотримання прав людини, верховенства закону та демократичних принципів не покращився.

Проте Євросоюз зняв обмеження стосовно 24 фізичних та семи юридичних осіб. В Раді ЄС, що таке рішення не відображає зміну загальної політики ЄС щодо Білорусі.

Санкції включають ембарго на поставки зброї, заборону на "обладнання" для внутрішніх репресій, а також заморожування активів і заборону на поїздки стосовно осіб, винних у порушенні прав людини. Крім того, активи осіб, внесених в секційний список, підлягають заморожуванню.

Як повідомлялося раніше, в 2011 році рада міністрів закордонних справ ЄС заборонила в'їзд до Євросоюзу низці посадових осіб Білорусі, включаючи президента Лукашенка через переслідування опозиціонерів і громадських активістів. Також Євросоюз застосував санкції до ряду білоруських компаній.

Після цього санкцій ЄС щодо Білорусі кілька разів переглядалися і посилювались.

З боку США в 2006 році були введені санкції, що передбачали блокування власності та активів десяти керівників уряду Білорусі, включаючи Лукашенка. Відтоді указ щорічно оновлюється. Так, в 2007 році були введені санкції відносно концерну "Белнефтехим", в 2010 році - стосовно двох банків іранського походження, що працюють в Білорусі.