У Німеччині вкрали ворота концтабору "Дахау"

У Німеччині вкрадені сумнозвісні ворота нацистського концентраційного табору "Дахау" з написом Arbeit macht frei ("Праця звільняє")

Про це пише Suddeutsche Zeitung, передає Еспресо.TV.

Охоронці меморіалу виявили пропажу вранці в неділю. Поліція вже провела пошуки "по гарячих слідах", але вони поки не дали ніяких результатів. За попередньою версією слідства, за крадіжкою можуть стояти неонацисти або дивні колекціонери. 

Злочинці скористалися тим, що меморіал скорботи не обладнано відеокамерами спостереження - там цілодобово чергують охоронці. Зловмисники скористалися їхньою перезмінкою. 

Глава меморіалу в Дахау Габріеле Хаммерман назвав подію "наругою", директор фонду "Баварський меморіал" Карл Фреллер сказав, що ця крадіжка - "ганебний вчинок". 

Дахау - один з перших концентраційних таборів у нацистській Німеччині. Він був заснований ще в 1933 році, за місяць після підпалу Рейхстага. У війну Дахау був відомий як один з найжахливіших концтаборів, де регулярно проводилися медичні експерименти над в'язнями. Генріх Гіммлер та інші високопоставлені нацисти регулярно відвідували з інспекційними поїздками Дахау, де спостерігали за цими дослідами. 

Arbeit macht frei в перекладі з німецької означає "Праця робить вільним" або "Робота звільняє". Спочатку це заголовок роману німецького письменника Лоренца Діфенбаха, що вийшов у Відні в 1872 році. До початку двадцятого століття вона стала популярна серед німецьких націоналістів. Використовувалася як цинічна насмішка в декількох концтаборах. Вивіска з цим написом в Дахау стала однією з найбільш відомих.