Порошенко заявив, що створювати коаліцію – це не робота Президента, а Коаліційна угода – це контракт коаліції з країною

Президент України Петро Порошенко у своєму зверненні зазначив, що створювати коаліцію – це не робота Президента і підкреслив, що в європейській практиці ініціатива у формуванні коаліції належить тій політичній силі, яка набрала найбільшу кількість депутатів на виборах

Про це йдеться у зверненні Глави держави, передає Еспресо.TV

"Центрвиборчком майже завершив попередній, електронний, підрахунок. Він, подібно екзит-полам, підтвердив, що конституційна більшість виборців схвалила курс на Європу. І саме за таку громадянську позицію я глибоко вдячний вам, українським виборцям”, — сказав Порошенко.

Також він подякував за довіру, яка дозволила партії “Блок Петра Порошенка” отримати найвищий кредит довіри на виборах. Від Блоку за списком та в округах обрано 132 народних депутати. Це значно більше, ніж від будь-якої іншої політичної сили.

“Народний фронт”, який став другим за кількістю мандатів, “Самопоміч”, що фінішувала третьою. Радикальна партія і “Батьківщина”, котрі подолали п’ятивідсотковий бар’єр — всі вони разом мають стати учасниками проєвропейської коаліції. Але створювати коаліцію — це не робота Президента. В європейській практиці ініціатива у формуванні коаліції належить тій політичній силі, яка набрала найбільшу кількість депутатів на виборах. Я впевнений, що Блок Порошенка з цим завданням гідно впорається, — відзначив Президент. 

Водночас, Глава держави зазначив, що Коаліційна угода – це контракт коаліції з країною. Він не може бути коротким папірцем на три сторінки. 

"Коаліція, згідно з Конституцією, має запропонувати Президенту для внесення на затвердження новообраною Верховною Радою кандидатуру Прем’єр-міністра. Майбутня фракція партії "Блок Порошенка" вже відгукнулася на мою ініціативу підтримати Арсенія Яценюка на посаду глави нового Уряду. Але принциповим для них питанням при цьому є спільне узгодження європейського зразка коаліційної угоди, проект якої вони вже запропонували партнерам і суспільству", - зазначив Глава держави.

Президент зазначив, що Європейській політичній культурі притаманні дуже детальні коаліційні угоди, де план дій розписаний ледве чи не поденно.

"Коаліційна угода – це контракт коаліції з країною. Він не може бути коротким папірцем на три сторінки. Днями я розмовляв з німецьким Канцлером Ангелою Меркель. У Німеччині склалася тривала історія коаліційного урядування. І досвід свідчить, сказала мені пані Меркель, що чим товще угода, тим довше працює коаліція", - додав Порошенко.