Росія готова надати МАГАТЕ доступ до ядерних об'єктів в окупованому Криму

Росія взяла на себе повну відповідальність за ядерні об'єкти на території Севастополя і Криму та готова надати МАГАТЕ інспекційний доступ до них

Про це повідомив заступник російського постійного представника при ООН Олександр Панкін на засіданні Генеральної Асамблеї ООН, присвяченому роботі Міжнародного агентства з атомної енергії, передає Еспресо.TV з посиланням на РБК.

Таким чином Панкін відповів на висловлювання українського боку про підрив режиму ядерного нерозповсюдження через окупацію Криму і Севастополя.

Якщо МАГАТЕ проявить відповідний інтерес, Росія надасть агентству можливість провести повноформатну перевірку, зазначив дипломат. Таким чином МАГАТЕ може переконатися, що вихідний або спеціальний матеріал, що використовується на цих ядерних установках, не вилучений з них.

Панкін нагадав, що російська сторона повідомила секретаріат МАГАТЕ про статус кримських ядерних об'єктів, включивши їх в список мирних установок, на яких можливе застосування гарантій МАГАТЕ.

Нагадаємо, раніше Українська сторона заявила, що Росія своїми діями демонструє ненадійність самої концепції гарантій безпеки неядерних держав і тим самим руйнує режим ядерного нерозповсюдження. 

Як відомо, в Криму розташований дослідницький реактор ДР-100 та інші ядерні установки Севастопольського національного університету ядерної енергії і промисловості.