Угорський парламент підтримав будівництво російського "Південного потоку" на своїй території

Парламент Угорщини схвалив законопроект, що дозволяє почати будівництво на території країни нитки трубопроводу «Південний потік»

За документ, який підтримав глава уряду Віктор Орбан, проголосували 132 депутати, проти - 35, повідомляє агентство Bloomberg, пише РБК.

Рішення парламенту означає, що вже через 6 місяців компанія MVM, яка уклала угоду про СП з «Газпромом», може почати спорудження газопроводу. Проте це абсолютно не означає, що будівництво дійсно почнеться.

"Орбан перевіряє, наскільки далеко він може зайти у своїх відносинах з Росією. Але ЄС заблокував будівництво «Південного потоку» в Болгарії і скоріше за все зробить це в Угорщині", - припустив місцевий аналітик Андраш Деак. 

З ним не згодні прихильники Орбана, які стверджують, що мова йде лише про задоволення економічних потреб Угорщини.

"Угорщина зараз імпортує газ лише через Україну, що загрожує серйозними ризиками", - заявив соратник прем'єра по партії «Фідес», глава комітету з економіки угорського парламенту Антал Роган в інтерв'ю Будапештському виданню politics.hu.

Він додав, що завдяки «Південному потоку» Угорщина зможе отримувати 70 мільйонів кубометрів газу на добу, тоді як минулої зими країна отримувала 55 мільйонів кубометрів газу. 

Плани Орбана, який заявив влітку про плани побудувати «угорський новий лібералізм», вже викликали невдоволення в США. Тимчасовий повірений у справах Сполучених Штатів в Будапешті Андре Гудфренд розкритикував економічні угоди з Росією, які Угорщина укладає в період дії санкцій (крім створення СП з Газпромом мова також йде про контракт на розширення АЕС в угорському Пакше). На прес-конференції, присвяченій забороні на в'їзд до США п'яти угорських чиновників, підозрюваних американцями в корупції, Гудфренд заявив, що Угорщина представляє з себе приклад держави, в якій відбувся перехід від тоталітаризму до демократії, а тепер ослабла сила закону і виникла серйозна загроза демократичним свободам. 

Гудфренд заявив, що не бачить сенсу в «Південному потоці». «Угорщина не диверсифікує потоки. Газ по ньому буде надходити з Росії, звідки він і так йде», - вважає американець.