Аеропорт - це ваша війна за незалежність, - Лойко

Журналіст Los Angeles Times Сергій Лойко побував в одній із найгарячіших точок Донбасу, де українські "кіборги" захищають Батьківщину від проросійських бойовиків

Своїми враженнями він поділився в ефірі Еспресо.TV

На думку журналіста, "ДНР" і "ЛНР" - це штучні утворення, придумані за кордоном.

"Вони використовуються для того, щоб створити атмосферу насильства в східній Україні і перетворити східну Україну в щось на кшталт донецького аеропорту. Є одна людина, яка може це все припинити протягом декількох годин, просто віддавши наказ", - сказав він. 

Найбільше враження на військового журналіста, який знімав у багатьох гарячих точках, справив Донецький аеропорт, який героїчно обороняють бійці 95-ї бригади і воїни добровольчих батальйонів,які стали вже легендарними. 

"Те, що я побачив там - це гідне порівняння з якимось епічним протистоянням, майже містичним, толкієнівськими силами добра і зла, наче сили добра борються з полчищами орків. Звичайно, це більш складно, ніж я зараз розповідаю, але справа в тому, що там знаходяться добровольці, які не тільки жменька хлопців з "Правого сектору", десантники - добровольці. Начальники запитали "хто хоче поїхати?" Вони підняли руку і поїхали. Я хочу сказати без перебільшення, що там знаходяться найкращі представники суспільства", - сказав Лойко.

Журналіст підкреслив: "Аеропорт - це пік, Еверест, пекельний колодязь і дно цієї криниці - це ваша війна за незалежність. Хлопці називають це місце міні-Сталінградом. Деякі вважають, що це стратегічно важливе місце. Інші вважають, що це символічна війна. Якщо Україна її переможе, то переламає хребет
тому страшному і кровожерному тероризму", - наголосив Сергій Лойко. 

Потому, Сергій Лойко додав, що відчував себе як на зйомках кінофільму, розуміючи, що на жаль, такою є реальність. 

"Дивно відчуття братства по зброї, щось таке піднесене в атмосфері. Крім того в Пісках тисячі українських військових і практично кожен із них чекає не дочекається, щоб поїхати в аеропорт, наче там якась таємна кімната з "Пікніка на узбіччі" Стругацьких. Таке відчуття, що вийде Спілберг і скаже "Знято", але він не виходить і війна триває".