Польські та українські історики разом досліджуватимуть польсько-український конфлікт

Складні питання спільної історії часів Другої світової війни польський та український інститути національної пам’яті з’ясовуватимуть спільно

Зокрема УІНП запропонував польським колегам створити робочу групу з істориків обох країн, темою діяльності якої будуть відносини між українцями та поляками у 1939-1947 роках, повідомили Еспресо.TV у прес-службі Інституту національної пам’яті України.

«У листі-відповіді голови Інституту національної пам’яті Польщі (IPN) Лукаша Камінського до голови українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича наголошується, що «наші вільні і демократичні суспільства здатні на щиру, відверту і оперту на правду розмову про спільне минуле», - вказано у повідомленні.

Згідно з домовленостями польсько-українська група істориків буде створена спільними зусиллями двох інститутів і включатиме знаних фахівців, дослідників цієї теми з обох країн. Її склад і формула діяльності будуть обговорені додатково керівництвом обох установ, повідомляють у УІНП.

Польський та український інститути національної пам’яті також дійшли згоди про необхідність створення спільної Книги пам’яті, яка б включила верифікований іменний список жертв польсько-українського конфлікту часів Другої світової війни та перших повоєнних років.

Укладання такого списку загиблих є важливим не тільки з дослідницькою метою, але й має стати формою вшанування пам’яті жертв конфлікту з обох сторін, що сприятиме примиренню між двома народами.

Наміри співпраці двох інституцій охоплюватимуть широке коло питань. Зокрема, заплановані спільні дослідження Катинського злочину, скоєного СРСР навесні 1940 року, та відзначення 75 роковин розстрілів польських військовополонених представниками комуністичного режиму.