Європейський суд з прав людини розглядає три позови України проти Росії

Європейський суд з прав людини розглядає три справи, представлені Україною проти Росії. Дві справи стосуються Криму, а одна - дітей-сиріт на Донбасі, яких викрадали і вивозили в Росію

Про це пише "Радіо свобода", передає Еспресо.TV

За словами урядового уповноваженого у справах ЄСПЛ Наталії Севастьянової, перша справа була подано 13 березня 2014 - за три дні до незаконного "референдуму" у Криму. Друга справа стосується прав сина лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва Хайсера.

"Російська Федерація намагалася тиснути на Мустафу Джемілєва для того, щоб кримські татари підтримали анексію Криму, адже Меджліс кримськотатарського народу зараз, мабуть, єдина будівля в Криму, де майорить український прапор. І російська сторона намагалася тиснути на сина Мустафи Джемілєва, і ми звернулися до Європейського суду (з прав людини, - Ред.), щоб захистити його інтереси і вказати, що рішення судів Росії, які стосуватимуться сина Джемілєва, не матимуть жодних правових наслідків", - розповіла пані Севастьянова.

За її словами, вивезення Хайсера до Росії є нелегальною екстрадицією, адже Україна вважає Крим своєю територією, а Джемілєв-молодший є громадянином України.

Третя справа стосується викрадення дітей-сиріт із Донбасу і спроби вивезти їх до Росії в липні цього року.

"Ми одразу звернулися до Європейського суду (з прав людини. - Ред.), щоб той вказав Росії повернути дітей-сиріт негайно на територію України. Суд відреагував за кілька годин, і діти були повернуті", - зазначила Наталія Севастьянова.

В історії ЄСПЛ було всього 16 справ "держава проти держави". Тепер загальна кількість міждержавних позовів до ЄСПЛ становить 19.