Через незгоду між країнами ОПЕК, нафта може бути дешевою ще довго, - ЗМІ

Ціни на нафту можуть залишитися на низькому рівні до середини 2015 року

Про це заявив генеральний секретар Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК) Абдалла аль-Бадрі, пише газета "Коммерсантъ".

"Може, ціна відскочить, думаю, це буде у другій половині року. Але поки ситуація низьких цін збережеться", - пояснив він, представляючи щорічну довгостроковий прогноз ОПЕК. Таким чином, пан аль-Бадрі дав зрозуміти, що ОПЕК на найближчому засіданні 27 листопада навряд чи прийме рішення про істотне скорочення видобутку, щоб відновити ціни.

Барель марки Brent на цій новині втратив близько $1, знизившись до $ 82,6, пізніше котирування трохи скорегувалися вгору. За останні чотири місяці нафта вже подешевшала на 30% - до мінімуму з жовтня 2010 року.

На думку Абдалли аль-Бадрі, в обвалі є елемент спекуляції і паніки, оскільки "попит і пропозиція на фізичному ринку нафти збалансовані". Але багато учасників ринку і аналітики впевнені, що спостерігається перевищення попиту над пропозицією і дисбаланс буде рости, якщо ОПЕК не знизить видобуток.

Організація контролює третину світового видобутку нафти і може швидко вплинути на ситуацію, скоротивши свою поточну квоту 30 млн барелів на день. Профіцит складався протягом декількох років під впливом швидкого зростання видобутку сланцевої нафти в США і відновлення видобутку в Іраку та Лівії на тлі уповільнення зростання світової економіки.

Більшість аналітиків чекали, що ОПЕК скоротить видобуток в тому числі тому, що бюджети більшості країн картелю розраховані на ціну не нижче $ 100 за барель. Але деякі арабські члени ОПЕК мають значні резерви, що дозволяють витримати зниження цін. У Саудівській Аравії суверенні резерви становлять $ 745 млрд, що на 73% більше, ніж у Росії.

Хоча слова пана аль-Бадрі свідчать, що картель не готовий скорочувати видобуток негайно, в прогнозі ОПЕК знизила оцінки поставок своєї нафти на світовий ринок аж до 2035 року. Так, в 2017 році поставки ОПЕК можуть знизитися до 28,2 млн барелів на день - мінімального значення за 14 років. Але винятком став 2015 рік, коли поставки, навпаки, можуть вирости. При цьому базовий сценарій ОПЕК припускає, що номінальна ціна нафти вже в 2015 році повернеться на рівень $ 110 за барель і залишиться на ньому до 2020 року. Російський бюджет на 2015 рік зверстаний виходячи з ціни Urals $ 96 за барель (вчора - близько $ 79), офіційний прогноз становить $ 100 за барель.

Найбільший світовий експортер нафти Саудівська Аравія, якій належить вирішальне слово в ОПЕК, може прийняти стратегічне рішення зберегти ціни на низькому рівні протягом одного-двох років, щоб підірвати бурхливе зростання видобутку в США і зберегти свою частку на ринку. Але інші члени картелю - Іран, Ірак, Венесуела, Лівія і Нігерія - зацікавлені в збереженні високих цін. 

Саудівська Аравія може або піти на одностороннє скорочення квоти, взявши всю тяжкість цього рішення на себе, або вибрати стратегію збереження низьких цін на нафту, яка також може виявитися дуже небезпечною і не привести до очікуваних результатів.