В НАТО планують провести масштабні навчання у Східній Європі

Північноатлантичний альянс планує провести масштабні військові навчання за участю декількох тисяч військовослужбовців в країнах Східної Європи і Балтії

З такою заявою виступив командувач Об'єднаними збройними силами НАТО в Брюнсюмі (Нідерланди) генерал Ханс-Лотар Домрезе, передає Еспресо.TV з посиланням на ТАСС.

"Раніше ми проводили маневри за участю 25-40 тисяч солдат лише в західних країнах-членах НАТО, і я можу уявити собі, що в майбутньому ми організуємо подібний захід також і в Східній Європі і країнах Балтії", - сказав він, не уточнивши терміни проведення навчань.

За його словами, альянс "створює сили швидкого реагування (СШР) чисельністю від 5 до 7 тисяч осіб, які за два-п'ять днів зможуть досягти району бойових дій". "Деякі сполуки СШР, які ми також називаємо "Вістря списа", зможуть бути задіяні через два дні, інші через три і п'ять днів", - пояснив генерал. - Так що це буде багатоступеневий процес".

При цьому видання відзначає, що заявлена раніше чисельність СШР становила від 3 до 5 тисяч військовослужбовців.

5 вересня цього року на саміті НАТО в Уельсі було затверджено план дій з підвищення боєготовності Північноатлантичного альянсу. У зв'язку з цим створюється спеціальна передова група Сил швидкого реагування чисельністю кілька тисяч чоловік, яка повинна набути здатність розгортання в будь-якій точці світу протягом двох днів.

15 вересня Ханс-Лотар Домрезе заявив, що альянс розглядає можливість розміщення озброєння та спорядження для Сил швидкого реагування НАТО в країнах Балтії - Естонії, Латвії та Литві.

"Плани (розміщення) повинні бути затверджені до зустрічі міністрів оборони країн-членів НАТО, яка відбудеться в лютому 2015 року", - розповів німецький воєначальник, в відповідальності якого знаходитиметься керівництво Передовий групою СШР НАТО. Генерал також зазначав, що "можливо, буде необхідно підготувати сховище для пального і госпіталь".