Держдеп США: Росія мілітаризує ситуацію на Донбасі, і цьому немає виправдання

Сполучені Штати Америки засуджують Росію за те, що вона здійснює дедалі більшу мілітаризацію Донбасу, надаючи сепаратистам танки й інше важке озброєння

Про це заявила у понеділок офіційний представник Держдепартаменту США Джен Псакі у зв'язку з повідомленнями про пересування великих військових колон важких озброєнь і танків до лінії фронту на Донбасі останніми днями, передає Еспресо.TV з посиланням на Радіо Свобода.

За словами речниці, там сепаратисти, як виглядає, мають намір здійснити територіальні захоплення поза межами лінії контакту сторін.

"Немає виправдань цим постійним і невпинним порушенням "мінського протоколу" Росією й її маріонетками. Якщо Росія повністю віддана "мінським домовленостям" і мирові в Україні, тоді вона перестане розпалювати вогонь, надаючи все нове озброєння і підтримку сепаратистам, і виведе всіх російських військовослужбовців і військову техніку з України, а також закличе своїх маріонеток припинити порушення перемир’я, звільнити заручників і перекрити міжнародний кордон", – наголосила речниця.

При цьому вона нагадала: "Як чітко заявляв Білий дім 3 листопада, якщо Москва далі зневажатиме зобов’язання, які вона взяла в Мінську, і продовжить дестабілізацію і свої небезпечні дії, ціна цього для Росії зросте".

Псакі також звернула увагу на повідомлення, що влада Росії "закрила покривалом державної таємниці те, що сталося з її десантниками з Пскова, вбитими в боях на Донбасі влітку". "Ми знаємо, що родини вбитих у бойових діях, можливо, ніколи не зможуть почути від своєї влади правди про те, що сталося з їхніми синами, доля яких тепер оголошена державною таємницею", – сказала речник Держдепартаменту.

Нагадаємо, учора й позавчора Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні повідомляла про пересування на захоплених сепаратистами територіях біля Донецька великих конвоїв військової техніки й важких озброєнь. В одному випадку йшлося про понад 40 вантажівок, із яких 19 везли 122-міліметрові гаубиці, і паливних автоцистерн у Макіївці, а також про 9 танків у Донецьку, в іншому – про колону з 5 системами "Град" біля Свердлового під Донецьком чи про колону вантажівок, із яких 12 везли 122-міліметрові гаубиці, біля Зугреса на Донеччині.

Також учора в Росії депутат Псковських обласних зборів депутатів Лев Шлосберг повідомляв про відповідь Головної військової прокуратури Росії на його запит щодо загибелі російських військових із частин, розташованих у Псковській області, в боях в Україні – в документі мовиться, що інформація про заходи, що стосуються військової служби, і про "події, що сталися", складає державну таємницю.