Під час опитування більшість каталонців висловились за незалежність

В Каталонії понад 80% населення віддали свої голоси за незалежність від Іспанії

Про це повідомила заступник голови каталонського уряду Жоана Ортега, передає Еспресо.TV з посиланням на ТАСС

За її словами, "поки закінчено підрахунок голосів 88,44% бюлетенів" за підсумками опитування населення про суверенітет. 

"Остаточні результати опитування будуть надані протягом понеділка", - сказала вона. 

Участь в проведеному в неділю опитуванні взяли 2,25 млн осіб.

В бюлетені було винесено два питання: "Чи хочете ви, щоб Каталонія стала державою?" і, в разі ствердної відповіді, "Чи хочете ви, щоб ця держава була незалежною?" 80,72% учасників опитування (майже 1,65 млн осіб) відповіли "так" на обидва питання, 10,11% відповіли ствердно на перше питання і негативно на друге. Ще 4,55% проголосували відповіли "ні" на перше питання.

Проведене в неділю в Каталонії опитування населення про суверенітет цієї автономної області показало, що каталонці хочуть самі вирішувати свою долю. З такою заявою виступив голова місцевого уряду Артур Мас. Він також звернувся до іспанської влади із закликом провести остаточний референдум про суверенітет.

"Проведене опитування містить два послання уряду Іспанії: каталонці хочуть самі управляти своєю країною і хочуть самі вирішувати свою долю". "Тому я звертаюся до уряду Іспанії з закликом провести остаточний референдум про суверенітет Каталонії, як це було зроблено в Шотландії, а раніше в Квебеку", - сказав Мас.

Міністр юстиції Іспанії Рафаель Катала в неділю заявив, що уряд королівства вважає проведене в Каталонії опитування про суверенітет непотрібним і таким, що не має ніяких юридичних наслідків.
"Це опитування є обманом населення автономної області Іспанії та вносить розкол в каталонське суспільство", - підкреслив міністр.

"Генеральна прокуратура вивчає всі обставини, пов'язані з проведенням опитування, для виявлення дій, які можуть потягнути за собою кримінальну відповідальність", - зазначив він.

Опитування було заборонено Конституційним судом Іспанії, тому каталонський уряд називає його "опитуванням з прямою участю громадян", однак не приховує, що надав для його проведення приміщення в державних установах, і що проведе підрахунок голосів самостійно. В даний час прокуратура вивчає питання, чи є участь каталонської влади в організації опитування порушенням закону.