Російський Центробанк відмовився від щоденної підтримки рубля

Банк Росії прийняв рішення відмовитися від регулярних валютних інтервенцій, які раніше проводилися, якщо вартість бівалютного кошика перебувала на верхній межі коридору або за його межами

Про це заявила глава Центробанку Ельвіра Набіулліна, передають РИА Новости.

Як зазначила Набіулліна, в останні дні на валютному ринку спостерігалася напружена ситуація, насамперед пов'язана з ростом ажіотажного, спекулятивного попиту. Зниження курсу рубля в ці дні, а також надмірні коливання протягом певних днів не мають нічого спільного з дією фундаментальних економічних факторів. У підсумку курс рубля виявився нижче того рівня, який є рівноважним, обумовленим дією об'єктивних факторів.

У зв'язку з цим ЦБ прийняв ряд рішень. "Відмовитися від регулярних валютних інтервенцій, а саме від продажу 350 мільйонів доларів в день, якщо курс рубля знаходиться нижче визначеного правилами рівня", - сказала Набіулліна в інтерв'ю телеканалу "Росія 24".

"Центральний Банк виходитиме на валютний ринок в будь-який момент і в тих обсягах, які будуть необхідні для того, щоб "збити" ажіотажний, спекулятивний попит", - додала вона.

Також, за словами Набіулліної, ЦБ тимчасово обмежить надання банкам рублевої ліквідності, яка використовується не тільки для фінансування економіки, а й для "гри" на валютному ринку.