У "Газпромі" розповіли, чому не хочуть платити за транзит газу через Україну

Оплату транзиту російського газу через Україну гальмує суперечка про ціну на газ

Про це повідомив журналістам офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов, передає ТАСС.

"Єдина технічна проблема, яка існує в частині оплати за транзит газу територією України, - це те, що "Газпром" хоче заплатити більше, ніж чекає від нас українська сторона", - сказав Купріянов.

Він пояснив, що транзитна ставка залежить від ціни російського газу для України. "Газпром" розраховує цю ціну за формулою, зазначеною в контракті на поставку газу. А "Нафтогаз України" вважає за своєю ціною.

"Це гальмує процес. Але ми знайдемо вирішення цієї проблеми. Все буде зроблено відповідно до духом брюссельських домовленостей", - підкреслив Купріянов.

В п'ятницю в ході телефонної розмови з канцлером Німеччини Ангелою Меркель президент України Петро Порошенко заявив, коментуючи реалізацію газових домовленостей у Брюсселі, що Україна оплатила перший транш боргу за газ і досі не отримала плати за транзит російського газу в країни ЄС за вересень і жовтень .

Пізніше міністерство енергетики та вугільної промисловості України розмістило на своєму сайті повідомлення, в якому стверджувало, що "Газпром", нібито, не виконує зобов'язань в рамках домовленостей по оплаті транзиту.

"Так, за вересень 2014 рахунок за транзит природного газу склав $ 64 млн. ВАТ" Газпром "має оплатити цей рахунок до 20 жовтня. НАК "Нафтогаз України" також виставляє рахунок і за жовтень: $ 88 млн. Цей рахунок повинен бути проплачений до 20 Листопад 2014", - йдеться в повідомленні українського міністерства.